Nyheter

Advokat räknar med fällande dom

Det blir en fällande dom i mordbrandsrättegången. Den slutsatsen drar 47-åringens advokat Matts Johnsson. – Annars hade min klient släppts på fri fot, säger han.
Nyheter • Publicerad 8 april 2011
Foto: 

Advokaten påpekar däremot att man inte på förhand kan veta om rätten anser att mordbranden är grov.

Grov mordbrand ger lägst sex års fängelse, mordbrand har ett minimistraff på två år, tillräckligt länge för att 47-åringen ska hållas kvar i häktet även om brottet inte anses som grovt.

Matts Johnsson säger att han inte har varit i kontakt med sin klient sedan rättegången. Därför vet han inte hur han ställer sig till ett överklagande.

– Med den inställningen som han har, att han är oskyldig, vore det märkligt om han inte skulle överklaga.

I hovrätten är också majoriteten i rätten jurister och inte som i tingsrätten lekmän.

Poliserna som har jobbat med att försöka få fram bevis mot 47-åringen har följt hela rättegången.

Säkert tänker de att det är nu eller aldrig. Håller inte bevisen hela vägen, blir det säkert svårt att samla bevis igen mot mannen. Den här gången har polisen av allt att döma haft tur och befunnit sig på rätt plats, vid rätt tidpunkt.

Fyrtiosjuåringen timing har varit sämre. Han har befunnit sig på fel plats, vid fel tillfälle.

Men det är som professorn i straffrätt, Per Ole Träskman, konstaterade när YA intervjuade honom inför rättegången:

– Att man har funnits på en plats bevisar inte att man har begått ett brott.

I Dalarna 2005 lyckades dock polisen få mannen fälld för försök till mordbrand. De tog honom på bar gärning när han med toalettpappersrullar och ljus riggat upp tändanordningar för att anlägga bränder i Triumfglass lager i Mora och i en knivfabrik i samma stad.

Han dömdes till tre års fängelse för försök till mordbrand och släpptes efter två år. Senast 2009 dömdes han till fem månaders fängelse för bland annat stöld, hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

Mannen har figurerat i ett hundratal mordbrandsutredningar, men är aldrig dömd för mordbrand.

Mönstret har upprepats. Han har gripits i närheten av en brandplats, men gång på gång har det visat sig att polisens bevis inte räcker. Mannen har släppts – och har flera gånger fått skadestånd för tiden han suttit häktad.

Taner Caliskan
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.