Annons
Nyheter

Advokat krävde blodprov från mordmisstänkts bror

Kan ett blodprov från 52-åringens bror bringa klarhet i rättegången om morden på Hörbyflickan Helén Nilsson och Jannica Ekblad? Begäran om provtagning kom från mannens advokat när förhandlingen fortsatte i Lunds tingsrätt på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 2 december 2004

Advokaten påpekade att 52-åringens bror hade en stuga i närheten av den åtalades stuga i trakten av Höör när morden skedde, och att mannen dessutom hade alkoholproblem då.

Brodern ska, i likhet med sina andra bröder, ha lämnat salivprov under utredningens gång, rapporterar TT:s utsände. En begäran om ytterligare provtagning skulle dock inte uppfattas som en antydan i någon riktning, underströk 52-åringens advokat Sven Jernryd för rätten.

Annons

Chefsåklagare Pär Andersson gick med på kravet, men påpekade att det måste ske på frivillig väg.

För att tvinga någon till provtagning krävs en skälig brottsmisstanke.

Under förmiddagen vittnade också polistekniker Åke Bauer som undersökte båda fyndplatserna där kropparna hittades. När han i detalj beskrev de plastsäckar som Hörbyflickan var inlindad i reagerade 52-åringen för första gången. Han lutade sig fram och viskade några ord i örat på sin advokat. Tidigare under rättegången har han suttit mer eller mindre orörlig.

Förhören med 52-åringen kommer att starta under eftermiddagen om tiden räcker till.

En knivbeväpnad man togs av polisen när han försökte ta sig igenom säkerhetskontrollen utanför rättssalen. Den 26-årige mannen fördes rakt över gatan till polishuset, rapporterar Expressens nätupplaga.

Vid kvart över elva satt han i förhör, enligt Maria Petersson, vakthavande befäl vid polisen i Lund.

- Han är misstänkt för brott mot knivlagen. Något motiv till varför han hade en kniv med sig har vi ännu inte, säger hon till TT.

Knivmannen är inte känd av Lundapolisen sedan tidigare.

Säkerhetskontrollerna är extra noggranna under den totalt tio dagar långa rättegången. Polisen befarar att någon kan vilja skadad 52-åringen eftersom brotten väckt så mycket avsky.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons