Annons
Nyheter

Adventsfirande utan Gud

Advent närmar sig och åter väcks frågan hur - och om - religiösa högtider kan firas inom den svenska skolan. Skolverket har nu därför tagit fram en juridisk vägledning var vad som gäller.
Nyheter • Publicerad 25 november 2012
Adventsljusstake.Foto: 

Skolan får samlas i kyrkan under advent, förutsatt att det inte finns några religiösa inslag i ceremonin, skriver Skolverkets generaldirektör Anna Ekström undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Dagens Nyheters debattsida.De hänvisar till att den svenska skolan enligt skollagen är icke-konfessionell och att rektorerna har det yttersta ansvaret.

Skolverket har därför tagit fram en juridisk vägledning för rektorerna, skriver de.

Annons

I den anges inte hur rektorn ska besluta eller göra i varje enskild detalj. Den ska ge rektorn en bra grund att utgå i från, enligt Ekström och Aggebo.

Om kyrkan till exempel inte vill kompromissa med kyrkans budskap och inte kan komma överens med skolan måste rektorn avstå från att ha samlingen i kyrkan.

En präst kan medverka under skolans verksamhet i kyrkan, men inga religiösa inslag som bön eller välsignelse får förekomma.

Den nya skollagen trädde i kraft den 1 juli 2011 och i den framgår tydligt att den svenska skolan är icke-konfessionell.

Religiösa inslag får inte förekomma i utbildningen - elever ska inte utsättas för religiös påverkan.

Men det är okej med skolavslutning i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons