Annons
Nyheter

99-åriga Klara evakuerades från sitt hem

99-åriga Klara Bjelk tittar ut genomf fönstret och hoppas på bättre väder så hon kan åka hem till Gnalöv igen. Klara är en av de åtta pensionärer som evakuerades i Simrishamns kommun i samband med snöovädret.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2005
– Hoppas att det snart slutar snöa så jag får åka hem igen, säger 99-åriga Klara Bjelk till undersköterskan Petra Nilsson. De känner varandra väl eftersom Petra hjälp Klara med städning och bäddning i flera år. Bild: Bass Nilsson
– Hoppas att det snart slutar snöa så jag får åka hem igen, säger 99-åriga Klara Bjelk till undersköterskan Petra Nilsson. De känner varandra väl eftersom Petra hjälp Klara med städning och bäddning i flera år. Bild: Bass NilssonFoto: 

"Det kom en taxi till gården och hämtade mig i tisdags, berättar Klara. Hon tog med sig sin favoritkudde, lite kläder och några hygienartiklar till äldreboendet Skönadal i Simrishamn. Snart 100-åriga Klara har bott i nästan hela sitt liv på den lilla gård som hon numera hyr i Gnalöv. Därmed var det en stor omställning för henne att flytta in till Simrishamn under snöovädret.

Hon säger att äldreboendet är fint, men att hon vill hem så fort som möjligt.

Annons

– Tidigare klarade jag nästan allt själv och fick bara hjälp med städning och bäddning.Men för en tid sedan ramlade jag och numera kan jag inte stå på benen. Jag behöver mer hjälp nu, säger Klara. Hon tycker att flickorna i hemtjänsten är både ''kära'' och duktiga. Det är faktiskt mycket tack vare dem som hon trots sin höga ålder kan bo kvar på den plats på jorden hon älskar allra mest. Alltså Gnalöv.

– Jag bodde i Gnalöv under snöstormarna på 1940-talet också. En gång var vi insnöade nästan ända upp till gårdens tak.

– Det fanns bara en liten springa längst upp vid ett fönster där ljuset trängde in. Vi fick till slut skotta oss ut, minns Klara Bjelk. Hon är en av de åtta pensionärer i Simrishamns kommun som inför snöovädret evakuerades och fick bo på korttidsboenden i Simrishamn, Gärsnäs, Borrby eller Sant Olof. Samtliga evakuerade bor i svårtillgängliga delar av kommunen och har daglig tillsyn av hemtjänsten.

– Pensionärer som bor i orter där vi har hemtjänstpersonal boende kunde däremot bli kvar i sina hem.Detta gällde bland annat för en del äldre i Gladsax och Gröstorp, berättar beredskapssamordnare Åsa Nedebring, enhetschef för centrala hemtjänstdistriktet i Simrishamn.

Hon påpekar att vissa pensionärer valde att bli kvar hemma, även om det fanns risk att hemtjänsten hade fått problem att ta sig till dem om snöovädret förvärrats. Släktingar eller grannar hade nämligen lovat att ta hand om dem. "Vår personal är helt fantastisk. Många packar sina övernattningsväskor och är beredda att sova över på jobbet om så skulle behövas.

– Det skall mycket till för att vi inte skall lyckas ta oss fram till de som behöver vår hjälp.

– Men ibland hindrar snöstormarna oss från att nå fram. I sådana lägen får vi alltid utmärkt hjälp från räddningstjänsten, konstaterar Åsa Nedebring.

Per Sjöberg

0411-55 78 47

per.sjoberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons