Annons
Nyheter

92 överklaganden av regionbeslut

Från 1999 till idag har 92 överklaganden gjorts av Region Skånes beslut. Drygt hälften har sedan gått vidare till kammarrätten och några även till regeringsrätten.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2002

I flera fall som gällt offentlig upphandling och ett försök att ge regionstyrelsen rätt att fatta principbeslut utan att konsultera regionfullmäktige har Region Skåne förlorat. Den senaste tiden har länsrätten tillrättavisat Region Skåne tre gånger. Först upphävdes budgeten för 2002 för att den inte var i balans. Sedan beslutade länsrätten att Region Skåne måste avbryta upphandlingen av vård vid sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm, eftersom de är aktiebolag. Därefter bromsade länsrätten utbetalningen av ett lån på 35 miljoner till regionens eget riskkapitalbolag. 92 gånger under mandatperioden har Region Skånes beslut överklagats av privatpersoner, politiker eller företag som känt sig förfördelade i en upphandling. Sex mål är inte avgjorda än. Bland dem finns Tommarpsgruppens överklagande av beslutet att stänga Tommarps station på Österlen, men även överklagandet av lånet till riskkapitalbolaget som inte väntas bli avgjort förrän i höst. I de flesta fall har länsrätten avslagit överklagandena, men i vissa principfrågor har Region Skåne fällts. Det gäller bland annat beslut som strider mot lagen om offentlig upphandling, exempelvis när det gällde upphandlingen av ambulanser i Skåne som fick göras om. Ett annat principbeslut som fälldes av både länsrätt och kammarrätt var strukturbeslutet där det slogs fast att sjukvården skulle vara konkurrensutsatt. Då ville regionledningen ge regionstyrelsen rätt att fatta principbeslut, ta initiativ till utredningar och verkställa utan att konsultera regionfullmäktige, men det ansåg länsrätten och kammarrätten stred mot kommunallagen. Denna och några andra domar har överklagats till regeringsrätten, men ingen har tagits upp till prövning. Regionstyrelsens ordförande Carl Sonesson (m) tycker att det är positivt att skåningarna reagerar över Region Skånes beslut. - Det är bra att man överklagar. Det är en medborgerlig rättighet. Det är ett tecken på en levande debatt, anser han. Förra året såg regionledningen själv igenom de överklaganden som personer gjort de senaste åren för att se hur många som blivit bifallna. Han tycker inte att 92 överklaganden sedan 1999 är anmärkningsvärt många. - Nej, det tycker jag inte med tanke på den stora verksamhet som vi bedriver. Om man vill förändra och förnya får man vänta sig överklaganden, säger han. Carl Sonesson hävdar att det också är i Region Skånes intresse att se hur kommunallagen tolkas ifall där det finns "fält som inte är prövade". - Budgeten är ett intressant fall. Jag tycker att det är principiellt viktigt att driva den så långt som möjligt. Det finns ingen som riktigt kan tolka den, säger han. Han ser fällningarna vad gäller offentlig upphandling på samma sätt. - För offentlig upphandling har vi också en ny lagstiftning som inte riktigt klarar ut vilka tjänster som ska upphandlas, säger Carl Sonesson. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons