Annons
Nyheter

90-talister bakom ökad brottslighet i Skåne

Stora ungdomskullar ligger bakom den ökning av kriminaliteten som polisen i södra Skåne just nu noterar. Det hävdar Dan Bengtsson, chef för polisens underrättelseavdelning i Ystad.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008

- Jag bedömer att vi har nått toppen i vårt polisområde nu. De närmaste tio åren fram över kommer vi att dala när det gäller den kategorin av kriminalitet, säger han.

90-talet stora ungdomskullarna är idag i åldrarna 14 till 18-åringar. En busig ålder som för allt för många resulterar i mer utvecklad kriminalitet och kontakt med sociala myndigheter, polis, åklagare och domstolar. Ungdomspuckeln tycks, enligt polisen, vara något större i Vellinge och Höllviken än i de övriga delarna av polisområdet. - Där har vi haft ökade problem under senare år, men också under den gångna våren med ungdomar som sysslar med skadegörelser och bränder. Det går absolut att koppla till demografin. Vi vet att dessa brott begås av ungdomar, säger Dan Bengtsson.

Annons

Att veta är inte tillräckligt. Rättssamhället måste också kunna bevisa skulden inför domstol. När det gäller skadegörelser och bränder har polisen mycket svårt att knyta gärningsmännen till brotten. Bevisen brinner upp och krossade rutor är svåra att koppla till en eller flera gärningsmän. Många återfinns inte heller i polisens brottsregister och eventuella spår går därför inte heller att koppla till brottslingen.

Polisen anser sig dock ha lyckats slå sönder de gängbildningar som tidigare funnits i Trelleborg och Tomelilla.

- Vi måste arbeta proaktivt mot ungdomsgäng, skolor och fritidsgårdar. Vi löser inte det genom att klara upp brotten, säger Dan Bengtsson. Har ungdomarna väl debuterat som kriminella blir de ofta mycket aktiva under en period innan de slår sig till ro, skaffar jobb och bildar familj, menar Bengtsson. I vissa fall lyckas de inte ta sig ur kriminaliteten och blir vaneförbrytare.

Bakgrunden är den halvårsstatistik som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade nyligen. Antalet anmälda brott fortsätter att öka i majoriteten av de sju sydligaste kommunerna i södra Skåne. Främst är det skadegörelse, stölder och inbrott som ökar. Inte minst råkar skolor, fritidsgårdar och andra offentliga byggnader ut för skadegörelse och bränder. Brottstyper som ofta begås av unga.

Ökningen omfattar dock också narkotikabrott, bedrägeri och vålds- och hotbrott. Narkotikahandeln ligger ofta i botten och generar småstölder, skadegörelse och trafikbrott. Många av de mer hårdhudade kriminella i södra Skåne har dock kartlagts av polisens spanare. Taktiken från polisens sida är att jaga dem så pass mycket att de flyttar, lagförs eller slutar med kriminaliteten.

- Kanske kan vi också få in dem för vård. Slutar de med brott har vi ju nått målet, säger Dan Bengtsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons