Annons
Nyheter

80 procent nöjda med nya taxeringsvärden

80 procent av alla småhusägare i landet har godkänt de nya taxeringsvärdena. Det framgår efter Riksskatteverket i dagarna skickar ut de nya taxeringsvärdena till landets 3,5 miljon småhusägare. Den nya värdena bygger på resultatet av den förenklade fastighetstaxeringen 2006 och visar på kraftiga höjningar i södra Skåne.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2006

80 procent av alla småhusägarna som i höstas fick förtryckta taxeringsförlsag accepterade de nya förslagen utan protester. Enligt skatteverket kommer dessa innan juni månads utgång att få sitt nya taxeringsbesked.

Tidigare provvärdering har visat att de högsta höjningarna sker i fler av de skånska kommunerna. Bland annat drabbas småhusägare i Tomelilla hårt, plus 48 procent. Även Svedala och Trelleborg kan räknar med kraftiga höjningar - plus 42 procent. Den genomsnittliga höjningen för hela landet ligger på 23 procent. De nya taxeringsvärdena ska motsvara 75 procent av det genomsnittliga marknadsvärdet 2004.

Annons

Den så kallade dämpningsregeln regeln gör att endast en tredje del av höjningen slår igenom på fastighetsskatten i år. De resterande två tredjedelar belastar fastighetsskatten 2007 och 2008. Regeln innebär också att dödsbon och vissa andra fysiska personer kan få skattereduktion för fastighetsskatten.

Ett hushåll ska betala högst fyra procent av sin hushållsinkomst i fastighetsskatt på den bostads som används permanent.

Prognosen för höjningen i Stockholm, Göteborg och Malmö beräknas till i genomsnitt 18, 39 respektive 31 procent.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons