Annons
Nyheter

700 strejkar i Ystad, Skurup och Tomelilla

I dag går mer än 700 kommunalanställda i Ystad, Skurup och Tomelilla ut i strejk. Följderna blir kännbara. Sopor kommer inte att hämtas, skolorna städas inte och skol- och förskolebarn får ta med sig egen lunch.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2003

Kommunalstrejken har pågått sedan den 23 april. Det varsel som träder i kraft nu är inte tidsbegränsat och kommer att gälla tills ett nytt avtal förhandlas fram. I Ystad har 365 personer varslats om strejk. - Det rör sig om hela den tekniska sidan, bland andra vaktmästare, sophämtning, renhållning, gatukontor, städning och barnskötare, berättar Kent Andersson som är huvudskyddsombud på Kommunals sektion 19 i Ystad. Därtill kommer skolvärdar, måltidsbiträden, receptionister, idrottsvaktmästare, biblioteksanställda samt anställda på teknik- och fastighetsförvaltningen. Äldreomsorg och LSS berörs inte av strejken. Miljöavdelningen i Ystads kommun ska under strejken kontrollera att soporna eller den uteblivna städningen på skolorna inte innebär en hälsofara. kan stänga skolor - Vi kommer att behandla varje enskild synpunkt och klagomål efter hand. Så får vi avgöra vad vi ska göra då, om det blir fråga om skyddshämtning. Ibland kommer vi inte att behöva åka ut. Om rektorer ser att det är så smutsigt att det är fråga om en sanitär olägenhet kan de själva besluta att stänga skolan, säger miljöchefen Carl Johan Bernelid. För Skurups del rör det sig om cirka 230 personer som går ut i strejk. Verksamheten hos dagbarnvårdarna kommer att ligga helt nere och när det gäller förskolor och daghem klarar man inte det normala öppethållandet. Andra yrkesgrupper som berörs av är lokalvårdare, kökspersonal, vaktmästare, parkarbetare, gatuarbetare, elmontörer och maskinister på VA-verken. I Tomelilla tas omkring 150 personer ut i strejk. Inom barnomsorgen blir konsekvenserna stora. Föräldrar som har sina barn hos kommunens 18 dagmammor, sammanlagt 90 barn, blir utan kommunal barnomsorg. Även vaktmästare, städare, busschaufförer och skolkökspersonal omfattas av strejken. Personalen inom vård och omsorg, särskola samt de som arbetar med barn med särskilda behov undantas från strejken. Kommunalavdelningen i Ystad höll i förra veckan två möten för att informera sina medlemmar . Finns det någon oro bland medlemmarna? - Medlemmarna hoppas att vi inte viker oss. Men det börjar finnas lite oro eftersom det inte händer något. Medlarna har ju inte satt sig vid förhandlingsbordet, säger Kent Andersson. Text: Lisa Södergren

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons