Annons
Nyheter

7 000 liter havredryck släpptes ut

För några veckor sedan hamnade 7 000 liter havredryck från mejeriet i Lunnarp i det kommunala reningsverket i Tomelilla.
Nyheter • Publicerad 12 november 2003

Utsläppet är ett av flera under året som gått, och orsakade en mindre störning i reningsverket. På länsstyrelsen har man tröttnat på de återkommande utsläppen, som definieras som ofrivilliga överutsläpp. - Ärendet har lämnats över till åklagarmyndigheten, och det kan i förlängningen leda till ett vitesföreläggande, berättar Håkan Karlström, handläggare vid länsstyrelsens miljöenhet. - Man kan säga att det är en markering. Det måste hända något - tre ofrivilliga överutsläpp per år, under flera år, är för mycket. Utsläppen ger upphov till olika störningar. Bland annat var det ett juiceutsläpp tidigare i år som slog ut delar av reningsverkets funktion, fortsätter han. Länsstyrelsen har skickat ett yttrande med förslag till lösning av de återkommande problemen till Skånemejerier, som senast 21 november ska komma in med synpunkter på förslagen. Karl Kristiansson, underhållschef på mejeriet i Lunnarp, menar att man från företagets sida jobbar på så gott man kan med att förhindra framtida utsläpp. - Vi är överens med länsstyrelsen om att bygga en anläggning här i Lunnarp för förbehandling av avloppet, och att haveritanken behövs är helt klart. En konsult arbetar för fullt med den här frågan. Vi har också budgeterat för att kunna projektera de här anläggningarna nästa år, och sedan bygga dem år 2005, säger Karl Kristiansson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons