Annons
Nyheter

62-åring skyller på polishundens attack

Attacken från en polishund ska ha fått den misstänkte pyromanen att tappa minnet. I går häktades 62-åringen misstänkt för att ha tänt eld på Hamncaféet i Ystad. ”Han har ju blivit tagen mer eller mindre på bar gärning”, säger 62-åringens advokat Sven Jernryd.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2012
62-åringen blev i går häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Han greps på bar gärning den 29 juli i färd med att tända eld på Hamncaféet i Ystad. Foto: Sprisse nilsson
62-åringen blev i går häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Han greps på bar gärning den 29 juli i färd med att tända eld på Hamncaféet i Ystad. Foto: Sprisse nilssonFoto: Sprisse nilsson

Efter en timmes förhandling bakom stängda dörrar blev det i går klart att den 62-årige mannen som ertappades med att tända eld på Hamncaféet i Ystad häktas. 62-åringen bestrider brott – men inte häktning och hävdar att han inte minns något från kvällen.

– Vi medger att det föreligger sannolika skäl och att han kan häktas, säger advokaten Sven Jernryd.

Annons

Några av skälen som kammaråklagare Magnus Johansson framförde var att det fanns risk för att mannen skulle avvika eller undanröja bevis.

Risk fanns också att han på fri fot skulle ha fortsatt med sin brottsliga verksamhet.

Den misstänkte, som ser ut som en snäll äldre farbror med skägg, satt med knutna händer och tittade ner i bordet när beslutet lästes upp.

Polisen hållit förhör med den misstänkte som är hemmahörande i Berlin. Alla via tolk.

Enligt källor till Ystad Allehanda blev mannen illa biten av en polishund under dagen före branden och fick besöka Ystads lasarett för omplåstring. Den misstänkte mannen ska hävda att han inte minns något sedan han lämnade lasarettet.

– Det finns kanske förklaringar, men jag är förhindrad att berätta detta på grund av utredningssekretess.

Den misstänkte ska inte ha uppgett orsak till sitt agerande då han tidigt i söndags morse greps på bar gärning i färd med att sätta fyr på Hamncaféet i Ystad.

Polisen hade följt efter mannen efter att hade setts visa intresse för Norra Promenaden.

Tack vare bildförstärkare kunde de se när mannen med hjälp av papper försökte tända fyr uppe på dörrkarmen till varuintaget på Hamncaféet.

Bara ett tiotal meter därifrån spanade en polisman som snabbt kunde släcka elden, varefter den misstänkte mannen greps. Enligt polisen var risken stor att branden skulle sprida sig även till restaurangen och uteserveringen.

Annons

Mannen är sedan tidigare känd av polisen för bland annat olaga intrång och stöld och dömdes 2011 till fängelse. Vid hans boplats i Revhuset fann polisen massvis med tillhörigheter som polisen hoppas ska kunna binda mannen till flera brottsplatser.

62-åringen kan även knytas till att ha varit i Beddingestrand och Nybrostrand i samband med bränderna – dock kan man inte knyta honom till brottsplatserna.

– Vi har inte heller varit inne på de andra bränderna i Ystad. Nu får utredningen visa om det verkligen är en mordbrand, säger Sven Jernryd.

Karin Ohlsson
Ita Jablonska
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons