Annons
Nyheter

600 miljoner till sjukhusen

Femklövern i Region Skåne vill lägga 600 miljoner kronor mer på sjukhusen.
Nyheter • Publicerad 9 september 2013

Tidigare har budgeten räknats upp med 350 miljoner kronor för de skånska sjukhusen. Nu läggs ytterligare 600 miljoner kronor på sjukhusen.

Mest får SUS, universitetssjukhusen i Malmö och Lund, dit 170 miljoner kronor går.

Annons

De två andra sjukvårdsförvaltningarna i Skåne får dela på 170 miljoner. Där är det inte bestämt någon exakt fördelning mellan de olika förvaltningarna i västra respektive östra Skåne.

I övrigt kommer 100 miljoner kronor att gå till högspecialiserad vård. Det omfattar bland annat barnhjärtkirurgi, benmärgstransplantationer på barn, dialys på spädbarn och barnintensivvård samt avancerad kirurgi.

Ytterligare 100 miljoner går till nya metoder för att nå bättre resultat inom högspecialiserad vård. Det innebär bland annat att vissa cancerformer ska kunna upptäckas tidigare, men även insatser inom benmärgstransplantation ska märkas av.

10 miljoner läggs på att öka utbildningen till fler specialistsjuksköterskor inom olika yrkeskategorier.

Femklövern, som består av Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, har tidigare aviserat att de vill höja skatten för att den vägen få in 700 miljoner kronor mer till Region Skåne.

Mikael Hallqvist
Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons