Annons
Nyheter

5000 datorer försvunna

Ingen vet hur många datorer som Region Skåne har och vad de kostar. Då företaget HP övertog driften avslöjades att minst 5 000 maskiner saknas. Nu har inventeringen förlängts i jakt på fler datorer.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2009
Foto: 
Foto: 

Kontrollen över Region Skånes datorer har brustit under många år. Först våren 2008 då datorföretaget Hewlett Packard Sverige AB (HP) övertog driften tvingades Region Skåne uppskatta antalet och uppgav sig äga omkring 25 000 datorer. Över ett år senare har bara 19 624 maskiner hittats.

Enligt en person, med insyn i Region Skånes IT-verksamhet, som Sydsvenskan talat med är felräkningen kostsam.

Annons

– När det gäller företag kan det slå på några procent. Men 20 procent som i det här fallet är extremt, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:

– Internt finns det många som häpnar över slöseriet. Det handlar ju om att år efter år betala licenser och anpassa support för tusentals datorer som inte existerar i sinnevärlden.

Avtalet med HP, som är värt 250 miljoner, löper över fem år och kan förlängas med ytterligare två år. Målet är att pengarullningen inom Region Skånes IT-verksamhet ska upphöra. I korthet går avtalet ut på att HP övertar Region Skånes datorer och istället levererar pc-arbetsplatser med service, support och successivt maskinutbyte.

Helena Svedberg, IT-direktör Region Skåne, är medveten om att kontrollen har varit dålig under lång tid. Hon poängterar att det var i januari 2009 som hon själv blev ansvarig för den samlade IT-organisationen.

– Som det är nu har vi full koll på 17 644 datorer vad gäller programinnehåll och allt. Därutöver vet vi var ytterligare 1 980 datorer finns.

Varför är kontrollen så dålig?

– Tidigare var organisationen väldigt splittrad. Jag tillträdde i januari och är stolt över vad vi uppnått. Men jag är beroende av att ha fått rätt ingångsvärden.

Vad har det kostat om Region Skåne under många år i onödan betalat licensavgifter och support för 5 000 datorer?

– Det går inte att säga. En del köper man en gång för alla. Dessutom är jag övertygad om att vi kommer att hitta de flesta datorerna.

Regionens IT-strateg, Peter Bergström, tror också att de flesta av de 25 000 datorerna finns i verkligheten. För närvarande pågår sökandet framförallt på Lunds universitet.

Annons

– Jag tror att det diffar på säg tio procent. Som mest har vi 27 500 och som minst 22 500.

Riskerar regionen att betala för lite och begå licensbrott?

– Oftast gäller ju licenserna för alla aktuella maskiner. Men har vi för få datorer kan det röra sig om en extra kostnad för support, men det är marginellt.

Hur gick det till när ni kom fram till att ni har 25 000 datorer?

– De flesta av dem finns registrerade i våra kataloger. Men när det gäller gamla uppgifter har vi fått göra kvalificerad uppskattning.

Vad kostar programvaran per år och dator?

– Det är väldigt svårt att uppskatta vad systemen är värda. Det handlar om 1 200 applikationer för vård och administration. Jag vet inte.

Ann Gäre
Ossian Grahn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons