Annons
Nyheter

500 miljoner plus för Region Skåne

Region Skåne går 508 miljoner kronor plus i bokslutet för 2013.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Låga räntor, den hittills lägsta kostnadsutvecklingen, budgetöverskott och tillbakabetalning av AFA-pengar. Det gör att Region Skåne nu kan visa ett plus på 508 miljoner kronor för 2013. (-292 miljoner för 2012).

Resultatet är dessutom 200 miljoner kronor bättre än förväntat, då regionen budgeterat med 300 miljoner i plus.

Annons

Fast samtidigt har regionen drabbats av en höjd pensionsskuld med 2,6 miljarder kronor, på grund av ändrade ränte- och beräkningsvillkor. Denna post ska också med i bokslutet för 2013. Denna post kallas för "jämförelsestörande" då den är av engångskaraktär. Räknas den posten med i bokslutet landar resultatet istället på -2,1 miljarder kronor.

AFA-pengar är i princip sjukförsäkringar som regionen betalade in för några år sedan, men inte nyttjat. Det gör att de fått tillbaka 380 miljoner kronor under 2013, en summa som också påverkar bokslutet uppåt.

Resandet i kollektivtrafiken har ökat med tre procent, det bidrar till att Skånetrafiken visar 200 miljoner kronor plus, vilket också påverkar resultatet för Region Skåne som helhet.

Lina Campbell
Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons