Annons
Nyheter

40000 höns avlivade efter Newcastleutbrott

Omkring 40000 värphöns har avlivats på en gård utanför Norrköping, efter starka misstankar om att ett hundratal fåglar dött i Newcastlesjuka.
Nyheter • Publicerad 3 november 2005

Prover som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tagit i besättningen visar att de bär på paramyxovirus, den virustyp som orsakar den allvarliga och smittsamma sjukdomen, som bara sprids bland fåglar. Fynd som gjorts vid obduktion av döda fåglar på gården har ytterligare stärkt misstanken.

Jordbruksverket har spärrat av gården och upprättat ett skyddsområde med en mils radie. Först beslutades om avlivning av 15000 höns men senare bestämdes att hela besättningen på 40000 höns skulle avlivas.

Annons

Det rör sig om samma gård som för drygt ett år sedan drabbades av Newcastlesjuka. Då fick 75000 värphöns avlivas.

Prov som tagits på de sjuka fåglarna ska nu analyseras vidare vid SVA och vid EU:s referenslaboratorium för Newcastlesjuka i Storbritannien. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons