40 miljoner satsas på specialistläkare
– Vi har alldeles för få specialister när det gäller de äldresjukdomar och läkemedel, säger hon.
Pengarna vill Wirödal använda för att bygga upp ett geriatriskt centrum i Skåne. 20 miljoner vill hon använda till att utbilda specialister och de övriga 20 miljonerna till själva bygget. UMAS och universitetssjukhuset i Lund bedriver i dag forskning med fokus på demenssjukdomar och neurologi i Malmö och Lund. Placeringen av centrat är ännu oklar, men Wirödal nämner Orup i mellersta Skåne som en möjlig placering. Pengar kommer att finnas med redan i den budget som den borgerliga majoriteten presenterar nästa månad. Exakt hur stort belopp som satsas 2007 av de utlovade 40 miljonerna vågar Berit Wirödal inte kommentera ännu.
80-åriga Margit Sandéhn är före detta riksdagsledamot för socialdemokraterna. Tillsammans med sin 91-årige make, Ove Sandéhn, lever hon i Ystad. Satsningen på att höja kompetensen när det gäller sjukdomar som i huvudsak kopplas till äldre välkomnas.
– De måste bli lättare att prata med en sån här läkare. De andra har så mycket andra problem, säger hon.
Tanken är att samtliga 33 skånska kommuner ska få tillgång till specialistläkare för vård av de äldre. Berit Wirödal tänker sig också att de äldre ska kunna vårdas på ett geriatrisk centrum för att sen kunna slussa hem till ett eget boende – med fortsatt tillgång till specialistläkare. Specialistläkare ska också vid behov kunna besöka äldreboenden i Skåne.
– Jag föreställer mig att de kommer att kunna gå in mer på patienten än vad en allmänläkare kan. Allmänläkare har ofta inte den tiden som krävs, säger Margit Sandéhn.
I dag finns mellan 15 och 20 läkare med den aktuella specialistkompetensen i Skåne. Den kristdemokratiske sjukvårdspolitikern vill inte precisera hur många nya geriatriker som måste till. Sannolikt tvingas de nya geriatrikerna ta sig an flera kommuner. Berit Wirödal medger samtidigt att geriatrisk vård inte tillhör de mer attraktiva specialiteterna för nybakade läkare.
– Vi får stimulera intresset och betala geriatrikerna mer i lön, säger hon.
På äldreboenden i Trelleborg och Ystad varierar kommentarerna till förslaget. Merparten av cheferna på de äldreboende Allehanda varit i kontakt med ser positivt på satsningen. Samtidigt konstaterar samtliga att man redan i dag har tillgång till kunniga läkare. Vanligen handlar det om allmänläkare på de lokala vårdcentralerna.
Britt-Louise Lind är chef för den sociala omsorgen i Ystads kommun. Hon konstaterar att det råder brist på geriatriker i dag och välkomnar satsningen. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Trelleborg, Marie Bergholtz, ser dock inte bara fördelar med förslaget. – Det kan finnas en risk för att behandlingen inte samordnas, att helheten i behandlingen saknas, säger hon.
Tillsammans med sin make ser Margit Sandéhn dock positivt på det borgerliga regionstyrets satsning på geriatriker. Hon är också noga med att de nu aktuella pengarna inte tas ifrån något annat område inom äldrevården i Skåne.
– Det får inte dröja för länge, säger hon.
Robert Jönson
robert.jonson@allehandasyd.se
0411-557869