Annons
Nyheter

300 specialistläkare saknas i Skåne

Risken finns att landstingen inom de närmaste åren inte kan rekrytera specialistläkare till all verksamhet. Under en övergångsperiod kan man kanske klara situationen om läkare uppmuntras att jobba kvar efter 65. I Skåne saknas närmare 300 specialister.
Nyheter • Publicerad 25 november 2003

Södra sjukvårdsregionen har tagit fram en så kallad ST-rapport, en rapport om specialistläkarbemanningen i Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland, per den 1 november 2002. Detta för att man ska få en uppfattning om hur tillgången på läkare ser ut nu, hur den ser ut att bli framöver, hur fördelningen ser ut mellan olika specialiteter. Redan i dag fattas specialister inom vissa verksamhetsområden. Inom opererande specialiteter är det främst brist på anestesiläkare, allmänkirurger, obstetriker, gynekologer och ögonläkare. Inom internmedicin är det svårt att få en klar bild, eftersom området innehåller så många underavdelningar som man kan bli specialist inom. För att kunna avgöra hur stort behovet är måste underlagen i rapporten bli bättre. Det finns också olika kompetensområden inom barnmedicin. Tjänstemän för regionvårdsnämnden menar att landstingen tillsammans ska diskutera vilket behov av kompetensområden (subspecialiserad vård) som finns, nivån på den egna kompetensen och om man ska ha en gemensam regional resurs. Just inom barnmedicin börjar pensionsavgångarna tidigare än inom andra specialiteter. Utöver detta vet man att många går i pension från år 2006 och framöver. I nuläget fattas 100 allmänläkare, och den pågående pecialistutbildningen kommer inte att täcka behovet vare sig på kort sikt eller längre. Psykisk sjukdom är en av de största sjukdomsgrupperna, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Det finns i södra sjukvårdsregionen 374 specialistläkare i allmänpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri och rättspsykiatri, samtidigt som det fattas 68 specialister. Man räknar med att 116 specialister slutar under perioden fram till 2006, att ytterligare 88 går i pension eller slutar av andra skäl åren 2006-2010. De tillgängliga ST-tjänsterna täcker inte nuvarande brist eller kommande avgångar. Inom röntgen/bilddiagnostik finns en besvärande brist på 25 specialister. Alla södra regionens röntgenspecialister finns inom den offentliga vården. År 2002-2006 beräknas 22 specialister avgå, och 34 de fyra åren närmast därefter. 33 väntas bli färdiga med sin specialistutbildning senast under 2006. I Skåne finns 2[spatie]852 specialistläkare enligt rapporten, varav 332 är deltidsanställda. Det betyder att det går 2,5 specialist per tusen invånare. Bristen på specialister är 268 totalt, mot 368 i hela södra sjukvårdsregionen. Bristen är alltså störst i Skåne. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons