Nyheter

29 anhållna för bränder i Danmark

Hundratals ungdomar fortsatte anlägga bränder i Storköpenhamn och flera andra städer natten till lördagen, rapporterar dansk polis. Bilar, containrar och skolor brann, mest kortvarigt.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2008

Under den gångna veckan har ett 50-tal personer anhållits. Våldsvågen har nu fått sådana proportioner att den danska rikspolisen har satte upp en stab för att samordna polisarbetet runtom i landet.

I Köpenhamns västra förorter rapporterades mängder av bränder under natten. Dessutom hälldes bensin ut och tändes på i flera andra orter runtom på Själland – Birkeröd, Hilleröd, Holbäk och Kalundborg. I Århus och Hjörring på Jylland var det också oroligt, liksom i Odense på Fyn.

Hela 28 bilar brändes i Köpenhamn. 35 containrar brann också och 14 mindre bål anlades på gatorna. Dessutom utbröt fem mindre husbränder, meddelade vakthavande vid Köpenhamnspolisen. På Amager i Köpenhamnsområdet uppstod den värsta situationen: När en rad bilar stacks i brand spred sig elden till taket på ett hus. Invånarna evakuerades då. Värmen från flammorna var så kraftig att flera fönsterrutor spräcktes.

Fortfarande är motivet oklart. Under förra årets upplopp var kopplingen tydlig till att ungdomshuset i Köpenhamn skulle läggas ner. En fredlig ung demonstrant mot rasism, Rasmus Lingnau Amossen, sade i fredags till tidningen Politiken att många unga i invandrarstadsdelen Nörrebro i Köpenhamn, där bråket började, känner sig förföljda av polis.

– Jag har pratat med en del av dem och frågat varför de gör så här. De säger att det är för att de känner sig trakasserade när polisen är ute och letar, sade han. Polisens talesman Flemming Steen Munch instämde i att ungdomarna inte tycker om att polisen är i Nörrebro:

– De tycker inte om att vi letar efter vapen på ungdomar, de tycker inte om att vi försöker stoppa cannabismarknaden.

Ett annat möjligt motiv som har nämnts är publiceringen av Muhammedteckningarna. Men oroligheterna kom i gång redan förra helgen, och den senaste publiceringen av en Muhammedkarikatyr gjordes i onsdags, i samband med avslöjandet av en mordplan mot tecknaren.

I Köpenhamn greps under natten totalt sex personer för att ha anlagt bränder.

I Odense greps två 16-åringar som misstänks för att ha satt eld på en skola. Branden kunde snabbt släckas.

Pojkar ända ner i 13-årsåldern syns i de små grupper om 10–15 ungdomar som tänder på.

I Brabrand utanför Århus på Jylland togs fyra unga av polisen sedan de kastat sten mot ett polisfordon från en gångbro. (TT-Ritzau-AFP)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.