Annons
Nyheter

21 dömda för bedrägerier mot CSN

Lunds tingsrätt dömde på måndagen 21 personer för att ha lurat av Centrala Studiemedelsnämnden (CSN) drygt två miljoner kronor utan att ha studerat. Men huvudmannen är fortfarande borta.
Nyheter • Publicerad 4 november 2003

Intygen från utländska universitet och högskolor förfalskades systematiskt, skriver Skånska Dagbladet. En 33-årig Malmöbo hittade på upplägget som innebar att CSN lånade ut nära 2,2 miljoner kronor i studiemedel till skåningar som inte studerade vid högskola och inte tänkte göra det heller. Mannen tillverkade falska antagningsbesked från utländska högskoleutbildningar. Sedan lät han medhjälpare kontakta villiga låntagare, ofta med dålig ekonomi så att de inte brydde sig om att bli ytterligare skuldsatta. De lånade ut personnummer på en ansökan som sändes till CSN jämte ett lämpligt förfalskat antagningsbesked. När studiemedelsbeskedet kom hämtade 33-åringens medhjälpare det hos låntagaren och kunde med hjälp av behörighetskod kontrollera det datum då pengarna skulle betalas ut. Den dagen gick man till banken och låntagaren blev raskt av med 50-75 procent av lånebeloppet som gick till medhjälparen och vidare till 33-åringen, skriver tidningen. Allt avslöjades när CSN i Lund kontaktade Tekniska institutet i Melbourne och bad om en lista på svenska studenter. Kontrollen visade att nära 30 personer hade lämnat falska intyg. På måndagen avslutades rättegången mot de 22 personer som infunnit sig. En av dem frikändes. Två av medhjälparna dömdes till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst vardera. Den tredje medhjälparen dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst i 240 timmar. De övriga dömdes till villkorlig dom. Den 33-årige huvudmannen är försvunnen men häktad i sin frånvaro.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons