Annons
Nyheter

2006 i kristallkulan

Kosovo lovas självständighet. USA börjar lämna Irak. Berlusconi väljs bort av italienarna. Vänstervågen fortsätter i Latinamerika. Krig bryter ut i Sri Lanka. Så kan det gå under 2006.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

I vår del av världen lär mycket intresse i år riktas mot Balkan. Ska Kosovo bli självständigt eller ingå i Serbien? Det ska avgöras i år och vilket svaret än blir är det politiskt sprängstoff. Dessutom väntas Montenegro i april rösta för utträde ur unionen med Serbien och fullborda Jugoslaviens sönderfall.

EU har på sistone öppnat dörren för de exjugoslaviska staterna. Om den ska öppnas vidare för Serbien bestäms snart av om de misstänkta krigsförbrytarna Karadzic och Mladic grips.

Annons

2006 kan också bli året då Blair, Berlusconi och kanske även Persson ersätts på sina poster.

I Ryssland fortsätter den diktatoriska tendensen när president Putin inom kort undertecknar en lag som skärper kontrollen av bland andra människorättsorganisationer. Och i krigets Tjetjenien syns ingen lösning. Söder om Europa riktas blickarna redan mot det notoriskt oförutsägbara Israel-Palestina. Med Sharon ute ur leken efter hjärnblödning står hans tidigare segertippade nya parti utan en samlande gestalt. Vad som helst kan ske i valet i mars.

På palestinskt håll är det lika ovisst, med tilltagande kaos i Gaza. Om parlamentsvalet ens blir av den 25 januari kan Hamas, som vill förinta Israel, stå som segrare.

De båda valen kan avgöra om freden har en chans.

I Iran har president Ahmadinejad gjort allt för att framstå som världens värsta buse i västerländska ögon. Om Israel eller USA med vapenmakt försöker sätta stopp för mullaregimens dubiösa nukleära ambitioner står världen inför en oöverskådlig konflikt. Syrien pressas också av USA, och av FN:s utredning av mordet på Libanons förre premiärminister al-Hariri. Dragkampen om inflytandet över Libanon, vilken också inbegriper Israel, fortsätter med oklara följder.

I Irak förhandlas det om den första riktiga folkvalda regeringen. Om sunniaraber, shiiter och kurder faktiskt enas om ett styre kan detta år bli vändpunkten. Då kan basen för upproret minska och USA börja retirera. Och 2006 kan bli året då Saddam Hussein avrättas.

Utvecklingen i Irak, och de skandaler och inkompetensanklagelser som omger Vita huset, är de stora utmaningarna för Bush och hans republikaner. I november, halvtid för presidentens sista mandatperiod, utmanas de i val till kongressen. I år lär också Högsta domstolen komma fram till om militära rättegångar för Guantánamofångarna strider mot konstitutionen. På USA:s bakgård befästs vänstervågen när Bolivias president Morales installeras i slutet av januari. Vänstersegrar väntar också i Chile och Mexiko, däremot inte i Colombia.

I Asien syns såväl livsfarliga som glädjande trender. I Sri Lanka hotar krig att bryta ut på allvar igen inom kort sedan den tamilska gerillan och regeringen förlorat allt förtroende för varandra. I Aceh däremot väntar snart det första val där den nyligen upplösta GAM-gerillan ska delta som lokalt parti. Valet blir också ett prov på om Jakarta tillåter någon grad av självstyre. Afghanistan har fått sitt första parlament. Här samlas krigsherrar och demokratiskt sinnade krafter. Vilka majoriteter som kan bildas står skrivet i stjärnorna och dödandet fortsätter.

I världens folkrikaste land genomfördes i fjol tiotusentals offentliga protester. Vissa blev våldsamma. Kina har ett tufft jobb med att blidka mindre lyckligt lottade människor medan många samtidigt får ökande välfärd. Ekonomins slukande behov gav nyligen, i form av flera stora industriutsläpp, också en föraning om miljökatastrofer av gigantiska mått. Där, liksom i jätten Indien, hotar också massdöd i aids. Och det är särskilt i Asien som man håller tummarna för att fågelinfluensan inte utbryter i pandemi. I Afrika väntar man fortfarande på att kampen mot hiv och aids ska resultera i sjunkande dödstal.

Oroshärdarna lär också bli bekanta: krig hotar åter mellan Etiopien och Eritrea, massmördandet i Darfur fortsätter medan freden mellan norra och södra Sudan ställer ett bättre liv för befolkningen i utsikt. I Uganda fortsätter Herrens motståndsarmé att stympa och förslava. Men 2006 kan också bli året då Internationella brottmålsdomstolen ICC inleder sina första rättegångar mot misstänkta krigsförbrytare, från just Afrika.

Annons

I Kongo-Kinshasa ska de första fria parlamentsvalen på 45 år hållas i juni. Om det blir verklig fred kan kanske miljontals liv räddas eftersom konfliktens följder troligen är de dödligaste i världen.

Globalt utmanas FN:s makt. I höst får vi veta vem som blir ny chef efter Kofi Annan.

Världen behöver ett Gott Nytt År. (TT)

Ola Westerberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons