Annons
Nyheter

2005 blir tufft för vården

2005 blir ett mycket tufft år för sjukvården i Skåne. Vården får inte mindre pengar än 2004, men måste täcka kostnadsökningar genom effektiviseringar och minskade utgifter.
Nyheter • Publicerad 1 december 2004

Den senaste tidens reaktioner från framför allt Läkarförbundet har fått de regerande socialdemokraterna i Region Skåne att gå ut med förklaringar via pressmeddelande. Ett skäl till Läkarförbundets reaktioner är den tidigare diskussionen i regionfullmäktige om att låta 42 miljoner kronor av de 317 som, enligt förslag, ska tillfalla regionen i extra statsbidrag ska gå till kollektivtrafiken. Om kollektivtrafiken får mer pengar behöver inte biljettpriserna höjas ännu en gång.

Läkarförbundet anser att hela potten ska gå till vård och hälsa, för att sjukvården inte ska behöva spara så mycket.

Annons

Uno Aldegren (s), ordförande i regionstyrelsen, förklarar att det ännu inte finns något beslut i riksdagen om de extra 317 miljonerna, och att regionledningen inte kan fördela pengarna vidare när de egentligen inte finns ännu, det vore direkt oansvarigt, anser han. Han försöker också förklara att det inte finns någon motsättning mellan de verksamheter som Läkarförbundet vill värna om och den framtida strukturen i Skånsk Livskraft.

Han förklarar att majoriteten har lagt en budget i balans för nästa år, och att man därefter kan låta verksamheterna växa, men i en takt som ökade intäkter gör möjligt.

Grund för budgeten för både sjukvård och övrig verksamhet i Region Skåne är att de inte får någon generell uppräkning för att täcka in normala ökningar av lönerna och andra kostnader, något som är brukligt. I stället får verksamheterna jaga effektiviseringar och dra åt på kostnaderna.

Gunilla Ingels

044 18 55 38

gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons