Annons
Nyheter

2000 sökte jobb som soldat

Minst 2000 har ansökt om att få tillhöra den första svenska gruppen med anställda soldater. På söndagen gick ansökningstiden ut för snabbinsatskompaniet på P7 Revingehed.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2006

I kompaniet ska ingå cirka 150 man. Nu vidtar uttagningsarbetet och säkerhetskontrollen av de sökande som kommer att få sina besked om eventuell anställning sex till sju veckor.

– Troligen kommer ännu fler ansökningar in från de olika förbanden under de närmaste veckorna, säger kapten Jonas Jonmar på P7. Bataljonsövningar och annat kan ha varit i vägen för att få iväg ansökan.

Annons

Snabbinsatskompaniet är en förberedelse för den Nordic Battle Group som Sverige, tillsammans med Norge, Finland och Estland, ska ha klar den 1 januari 2008. Stridsgruppen som kommer att likna en mekaniserad bataljon ska då stå i beredskap i ett halvår för att kunna sättas in i oroshärdar upp till 600 mil från Bryssel.

Kompaniet, som benämns IA 06, ska testa och utvärdera den tredje terminen av värnpliktssystemet och beredskapsperioden som kommer direkt efter utbildningen. Då ska kompaniet kunna sättas in med tio dagars varsel. 600 mil från bryssel innebär att förbandet kan sättas in i Kongo eller Liberia, eller i Afghanistan, beroende på vad som kan vara aktuellt.

Anställningsperioden början den 15 maj i år och sträcker sig till den 31 december 2007, då Nordic Battle Group ska stå klar. Kompaniet kommer bland annat att vara utrustat med stridsfordon 90, ett pansrat trupptransportfordon med 40 millimeters automatkanon som ingår i FN-insatsen i Liberia för närvarande.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons