Annons
Nyheter

200 ekipage till start vid SM för islandshästar i Skåne

Nyheter • Publicerad 15 juni 2005

SM för islandshästar avgörs den 29 juni "3 juli på Margretehof i Everöd strax utanför Kristianstad. Runt 200 ryttare lär komma till start, efter att ha kvalificerat sig från tävlingar runt om i landet tidigare i år.

Samtliga ryttare kommer att rida uttagningstävlingar, där de bästa går vidare till söndagens finaler.

Annons

Där fördelas medaljerna och då presenteras också årets landslag inför VM som ska hållas i Norrköping senare i sommar.

Intresset för islandshästen i Sverige har ökat under senare år. Redan 1911 blev Albert Engström frälst under sin berömda "resa åt Häcklefjäll".

Fast det var först under 1970-talet, som 30 små, robusta, töltande hästar började charma svenskarna på allvar med sina speciella egenskaper som ridhäst.

I dag finns 14 700 islandshästar registrerade i Sverige och 6 500 ryttare är medlemmar i Svenska Islandshästförbundet, som arrangerar SM och som också samarbetar med islandshästförbund över hela världen. Till start på skånska Margretehof i Everöd kommer tre kategorier av ryttare kommer till SM.

Barn upptill 15 år, Young Riders mellan 16 och 21 år och vuxna. Sju vuxenekipage och ett antal young riders kommer under tävlingarna att kvalificera sig för landslaget och får representera Sverige under VM i augusti.

På SM rider man på bana och bedöms för takt och tempo, form och aktion. Tävling på islandshäst är något helt annat än traditionella hästtävlingar.

Precis som i dressyr handlar det om vad de fem domarna tycker om ekipaget.

Lägsta och högsta domarpoäng stryks och resten avgör vilken placering det blir. Ekipagen tävlar i gångarterna skritt, trav, tölt och galopp, med tempoväxlingar och i tölt dessutom med lösa tyglar " i en hand.

I gångarten pass går det undan, med flygande start eller rakt ut på banan från en startbox. Bästa tid över 150 respektive 250 meter vinner.

Värd för SM-tävlingarna är Sveriges näst största lokalförening, skånska Ofeigur, med 500 medlemmar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons