Annons
Nyheter

18,7 miljarder till Skånevården

124 säryrkanden behandlades innan regionfullmäktige i går kunde klubba nästa års kompletterande budget med 18,7 miljarder kronor till hälso- och sjukvården i Skåne.
Nyheter • Publicerad 5 november 2003

Under natten till tisdagen hade alla förslag i budgetalternativen från olika partier ställts samman. Och fullmäktiges ordförande Kjell-Arne Landgren (s) inledde med en vädjan till ledamöterna att enbart begära votering på det som är respektive partis hjärtefrågor. Vissa förslag gick igen hos flera borgerliga partier, som exempelvis en försäljning av Skånetvätt. 61 ledamöter av 140 möjliga är villiga att sälja den regionägda tvätten i Kristianstad, men i omröstningen var 88 ledamöter emot, varför det aldrig blev aktuellt att fördjupa sig närmare i frågan. Det regionala självstyret var också aktuellt hos flera partier, men i delvis olika tappning. Majoriteten - socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet - gjorde som utlovat och röstade ja till den formulering som passade dem bäst, kristdemokraternas "att uttala att det regionala självstyret ska permanentas". Andra partier vill gärna utöka självstyret inom flera områden, men så långt vill majoriteten inte gå. Med stor övervikt avslogs moderaternas förslag om att avveckla de fem sjukvårdsnämnderna och deras kanslier. Med nästan lika stor övervikt avslogs folkpartiets förslag om minst ett Fysiotek i varje kommun eller stadsdel. 98 ledamöter röstade ner förslaget från kristdemokraterna om att låta kollektivtrafiknämnden undersöka fler tågstopp på sträckan Eslöv-Älmhult, medan 107 ledamöter sa nej till ett annat förslag från samma parti, om att samla Region Skånes psykiatri i en självständig förvaltning styrd av en egen politisk nämnd. De flesta ledamöterna i regionfullmäktige vill heller inte kraftsamla den högspecialiserade vården och medicinska specialiteter med spetskompetens till ett enda universitetssjukhus, som kristdemokraterna föreslog. Däremot gick alla att-satser i regionstyrelsens majoritetsförslag igenom, som exempelvis skattesatsen på 10,39 kronor, 15 miljoner extra till tandvårdsnämnden nästa år, ett påpekande om att i regionbidraget till utvecklingsnämnden ingår 33,9 miljoner till marknadsföringsbolaget Position Skåne, 4 miljoner till Kristianstads Airport och 9 miljoner kronor till Almi, att kulturnämnden ska få 200000 kronor extra, att investeringsramen hamnar på drygt 770 miljoner och att fullmäktige begränsar möjligheterna för nämnden för kollektivtrafik att själv bestämma om investeringar. Nämnden får själv bestämma upp till 30 miljoner, i stället för som tidigare tänkta 100 miljoner kronor. Ramen för långfristig upplåning ligger oförändrad kvar på 3200 miljoner kronor. När budgetbeslutet var klubbat efter en och en halv timme informerade styrelsens ordförande Uno Aldegren (s) om att avslagen inte nödvändigtvis innebär att majoriteten är emot alla förslagen. - Men många kräver närmare granskning, en del granskning pågår redan och när det gäller ytterligare andra vill vi inte låsa upp oss vid formuleringen. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons