Annons
Nyheter

18 000 strömlösa i ovädret

18 000 abonnenter är strömlösa efter måndagens oväder över södra Sverige. Tågtrafiken mellan Malmö och Göteborg stod också stilla på måndagskvällen sedan flera träd blåst ned.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2008
Hårda vindar och regn på tvären på i hamnen i Malmö på måndagskvällen. Ett kraftigt lågtryck med hårda vindar och regn drog in över södra Sverige på måndagen. Bild: Scanpix
Hårda vindar och regn på tvären på i hamnen i Malmö på måndagskvällen. Ett kraftigt lågtryck med hårda vindar och regn drog in över södra Sverige på måndagen. Bild: ScanpixFoto: 

Totalt fick fyra tåg fick evakueras. Måndagens oväder bjöd på kraftiga vindar ända upp till stormstyrka.

Tågtrafiken mellan Malmö och Göteborg stoppades helt sedan träd rivit ner kontaktledningar på Hallandsåsen. I Spannarp utanför Ängelholm blåste ett träd ner rakt på ett tåg sent på måndagskvällen. Tåget evakuerades efter en dryg timme. Ingen skadades vid tågstoppet.

Annons

Två tåg vid Vegeholm och ett i Perstorp fick också evakueras på kvällen sedan träd fallit över spåret.

Banverket meddelade strax före midnatt att de räknade med att trafiken på västkustbanan skulle vara igång vid nio-tiden på tisdag morgon.

Danska Bornholmstrafikken ställde också in turerna med snabbkatamaranen Villum Clausen mellan Ystad och Rönne på Bornholm på grund av det hårda vädret.

Till följd av ovädret blev många hushåll i södra Sverige av med elen. Sent på måndagskvällen var omkring 18 000 av de stora elbolagens kunder strömlösa. Värst drabbade var Eons kunder i Skåne där nästan 9 000 hushåll var utan el.

I södra Sverige kom nästan lika mycket regn som det brukar göra under hela augusti.

Blötast var det i skånska Munka-Ljungby där 64 millimeter föll på ett dygn.

SMHI varnar för att natten mot tisdag ska bli stormig med vindar på upp till 25 meter i sekunden över södra Östersjön.

Ovädret väntas under kvällen och natten dra in över östra Sverige. I Östergötland har flera träd blåst omkull över vägar på måndagskvällen.

Enligt SMHI:s prognos ska regnet avta i morgon. Men vinden ska vara fortsatt hård på Östersjön. Stormvarningarna ligger kvar även under morgondagen.

På onsdagen väntas en mellandag med uppehåll. Men senare under veckan fortsätter regnet i hela landet, enligt SMHI.

Annons

TT: Är sommaren slut nu?

- Ja, för den här gången. Så långt jag kan se, tio dagar framåt, finns inga tendenser till högtryck, säger Jonas Höglund.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons