Annons
Nyheter

15-åringen dömdes till sluten ungdomsvård

15-åringen som är misstänkt för rånet mot Skurups Sparbank dömdes på torsdagen till åtta månaders ungdomstjänst, men Malmö tingsrätt var oenig. Domen omfattar inte misstankarna om bankrånet i Skurup utan gäller hans tidigare kriminella verksamhet.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2008

Domaren Jacob Heister ville döma 15-åringen till skyddstillsyn och två månaders fängelse, men nämndemännen ansåg att brotten var så allvarliga att han skulle dömas till ett års fängelse, vilket i praktiken omvandlas till sluten ungdomsvård för någon som är så ung. En vuxen man hade dömts till fem års fängelse samma brott, enligt majoriteten i tingsrätt.

Eftersom han skulle bli villkorligt frigiven från fängelset efter åtta månader dömdes han till sluten ungdomsvård under lika lång tid. Åklagaren Jonas Lindgren hade yrkat på ett års sluten ungdomsvård.

Annons

- Han behöver uppenbarligen hjälp. Vi behöver ta tag i den här killen, sade han i sin slutplädering.

Den 8/5 rusade 15-åringen och en 14-årig pojke in på SEB:s kontor på Östra Boulevarden i rånarluvor. 15-åringen bar dessutom en pistolattrapp.

På torsdagen fick personal och kunder berätta hur de upplevde rånet och hur det har påverkat deras vardag. En bankkund fick pistolattrappen tryckt mot sin kind och hörde rånaren säga "akta dig, jag skjuter ihjäl dig". Hon kröp ihop och försökte skydda sig.

En kassörska hade rånarna på båda sidor om sig. En av dem viftade med pistolen nära hennes ansikte. Båda två fick starka reaktioner efteråt i form av sömnproblem, koncentrationssvårigheter och oro.

- Jag litar inte på omgivningen. Vad som helst kan hända när som helst, säger bankkunden.

En banktjänsteman berättade hur han lade sig raklång på golvet när 15-åringen riktade sin pistol mot honom och ville ha nycklar.

15-åringen har erkänt både rånförsöket mot SEB i Kristianstad och rånet två dagar tidigare mot SEB på Jägersro i Malmö. Han ville inte berätta själv om rånförsöket utan svarade enstavigt på åklagarens beskrivning av hur det gick till.

Att det blev just SEB i Kristianstad var en slump. Rånet bestämdes dagen innan, då 15- och 14-åringen gick och köpte nya kläder som de sedan kastade ifrån sig.

I stort bekräftar han den bild som vittnena har gett, men nekar till att ha sagt "akta dig, jag skjuter ihjäl dig". Och han säger att han inte hotade banktjänstemannen som lade sig raklång på golvet.

- Jag frågade bara var nycklarna var.

Annons

På uppmaning från försvarsadvokaten Niklas Mandelholm vände han sig till kunderna och bankpersonalen som vittnat och bad snabbt om ursäkt, liksom han på förmiddagen hade bett de drabbade i bankrånet på Jägersro om ursäkt. 15-åringen ska också betala närmare 200 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Under tiden som rättegången har hållits i Malmö tingsrätt har 15-åringen rymt från Råby ungdomshem och gripits som misstänkt för ett nytt bankrån, i Skurup.

I samband med domen i Malmö tingsrätt hävdes häktningen i det ärendet, men han är fortfarande häktad på sannolika skäl misstänkt för rånet i Skurup, vilket han förnekar.

14-åringen har också berättat om hur rånen i Malmö och Kristianstad gick till, men eftersom han inte är straffmyndig ställs han inte inför rätta. Sociala myndigheter är inkopplade.

Ingela Rutberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons