Annons
Nyheter

15-åring dömd till vård för knivmord

Den 15-årige pojke som knivskar en kvinnlig vårdare till döds på behandlingshemmet Tunagården i Malmö, dömdes på måndagen för mord till sluten rättspsykiatrisk vård.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2008

- Det var en högst väntad påföljd och den i mina ögon mest lämpliga för min klient, kommenterar 15-åringens försvarare, advokat Anders Elison.

Pojken dömdes även att betala skadestånd på totalt 300000 kronor till offrets anhöriga. Han förblir häktad i väntan på att domen vinner laga kraft.

Annons

Enligt Malmö tingsrätt råder det ingen tvekan om pojkens skuld.

- Den åtalade har visat förslagenhet i sin planering och har haft gott om tid att besinna sig, konstaterade rådman Karin Mårtensson Telde när hon avkunnade domen. Eftersom den rättspsykiatriska utredningen visat att 15-åringen lider av en allvarlig psykisk störning kan fängelse inte komma i fråga.

Pojken mottog domen utan att röja några känslor.

- Min klient är väldigt pressad av situationen och mår dåligt, säger advokat Anders Elison.

TT: Förstår han vad han gjort?

- Han förstår att han tagit livet av en annan människa, men han har inte tagit det till sig på det empatiska planet.

Pojken har tidigare nekat till mord. Vid rättegången, som hölls bakom stängda dörrar, valde han att erkänna dådet han åtalats för.

- Han drevs av en inre tvångsbild - han ville döda en kvinna. Att det blev just den här personen var en ren slump, men det fanns helt klart ett uppsåt att döda. Det var därför vi valde att medge mordåtalet, säger Anders Elison. Advokaten är kritisk till att 15-åringen kunde slarva med sin medicinering på Tunagården och att han hade möjlighet att beväpna sig med en kökskniv.

- Om hemmets rutiner och kontroller varit noggrannare hade sannolikt detta inte behövt hända, säger Elison.

Statens institutionsstyrelse (SiS) har inlett en intern utredning av tragedin.

Annons

I avvaktan på den vill Bengt Andersson, ansvarig för SiS södra region, inte lämna några kommentarer.

- Vi tittar över allting som gäller pojkens vård och behandling för att se om vi på något sätt har brustit i våra rutiner. Utredningen väntas bli klar till sensommaren, innan dess har vi inget att säga, säger han. (TT)

Magnus Gatemark

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons