Annons
Nyheter

15-åring åtalas för mord

Den 15-årige pojke som i maj knivskar en kvinnlig vårdare till döds på behandlingshemmet Tunagården i Malmö åtalades på torsdagen misstänkt för mord.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2008

Något motiv till dådet har inte gått att fastslå, enligt utredaren Christer Thulin vid Malmöpolisen.

- Såvitt vi förstår var det en ren tillfällighet att det var just den här kvinnan som drabbades. Det fanns ingen antagonism eller osämja mellan de inblandade, säger han.

Annons

Pojken har erkänt att han utdelade flera hugg mot den 44-åriga behandlingsassistenten men nekar till att ha mördat henne. Han uppger att han drevs av tvångstankar, sedan han låtit bli att ta sin medicin.

TT har utan att lyckas sökt 15-åringens advokat Anders Elison för en kommentar. Han har tidigare sagt att hans klient saknade uppsåt att mörda.

- Han ville inte utföra ett brott.

Av den rättspsykiatriska undersökningen framgår att pojken lider av en allvarlig psykisk störning och är i behov av vård. Rättegången startar på måndag i Malmö tingsrätt.

Knivdramat ägde rum på kvällen den 11 maj. Två anställda och två tonårspojkar var ensamma kvar på behandlingshemmet, medan övriga ungdomar och personal var på utflykt.

Vid kvällsfikat sade pojken att han ville visa något och tog med sig behandlingsassistenten till en undervisningslokal.

En kort stund senare hittades kvinnan livlös av sin kollega. Hon hade blivit nedstucken med en kökskniv och blödde från skador på ryggen, bröstet och magen samt på armarna, händerna och i ansiktet. En del av skadorna har, enligt åklagaren, uppstått när kvinnan försökt värja sig mot sin angripare.

Även 15-åringen skadades vid överfallet och fick föras till sjukhus.

Pojken hade bott på Tunagården sedan han var 13 år. Liksom de andra pojkarna där vårdades han efter att ha begått sexualbrott.

Magnus Gatemark / TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons