Annons
Nyheter

14 saknas efter helikopterkrasch i Östersjön

En finländsk helikopter med tolv passagerare och två mans besättning störtade på onsdagseftermiddagen i Finska viken en halvmil norr om Tallinn. Inga överlevande har hittats.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2005

– Vi har inte funnit några människor. Men vi fastslår inte att de är döda, sade det estländska inrikesdepartementets taleskvinna Jaana Aduson.

Helikoptern hade sex finländska, fyra estländska och två amerikanska passagerare. De två piloterna var finländare.

Annons

Helikoptern ligger på havsbottnen med passagerarna inuti, uppger Raine Eenemaa, informatör för det estniska inrikesdepartementets krisgrupp. Eenemaas meddelade fanns att läsa på Estlands televisions hemsida, skriver FNB. Djupet vid olycksplatsen uppges vara 60 meter.

Räddningshelikoptrar, båtar och dykare från Estland och Finland är i verksamhet vid olycksplatsen men uppges bara ha funnit rester av helikoptern. Helikoptern hade startat från Tallinn för en kommersiell flygning till Helsingfors, när flygledningen tappade kontakten tre minuter efter starten.

Olycksplatsen ligger i närheten av Nargö, där en man genom kikare såg när helikoptern störtade i havet och sedan larmade om olyckan. Det säger uppger den estländska räddningstjänstens talesman på tidningen Äripäevs hemsida.

Enligt finländska Meteorologiska institutet blåste kraftiga, byiga vindar från sydost vid olycksplatsen. Vindbyar på uppemot 25 meter per sekund kan ha förekommit i Finska viken, uppskattar institutet. Utanför Tallinn förekom regnskurar vid olyckstidpunkten, skriver FNB. Olyckshelikoptern ägs av det finländska företaget Copterline som har kommersiell trafik mellan Helsingfors och Tallinn och även har ett antal räddningshelikoptrar i Finland. Företaget flyger 28 gånger varje dag mellan Tallinn och Helsingfors, en sträcka som normalt tar 18 minuter.

Den kraschade helikoptern var av typen Sikorsky S-76C, som tillverkas i USA. Enligt Tonis Lett vid Copterline var de båda piloterna på olyckshelikoptern mycket erfarna.

Men FNB uppger att Luftfartsverket har förbjudit Copterline att flyga passagerare när vädret är instabilt. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons