Annons
Nyheter

14 extra miljoner till djurskyddskontroller

14 miljoner mer till djurskyddskontroller i landet, men långt ifrån de 100 miljoner som Marit Paulsen (FP) gjorde utspel om före valet. För Skåne län innebär det cirka tre miljoner mer i kassan.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010

För något år sedan förändrades fördelningstalen, sedan dess baseras de på antalet djur istället för invånare. Något som ledde till något större bidrag till djurskyddet i Skåne. I våras blev det dessutom någon miljon till i extra pengar.

För djurskyddet på länsstyrelsen har extraslantarna inneburit elva tjänster till i organisationen, med personal som kunnat visstidsanställas från september fram till nyår.

Annons

Med regeringens pengatillskott kan en del av tjänsterna förlängas.

– Kanske hälften av dem. Om det blir fortsatta visstidsanställningar eller tills-vidare det kan jag inte uttala mig om i dag, säger Ola Svensson, tillförordnad chef för veterinär- och djurskyddsenheten.

– Även om Marit Paulsen gjorde ett utspel om 100 miljoner mer till djurskyddet inför valet trodde jag väl inte riktigt att det skulle bli så mycket, snarare är jag positivt överraskad över att det blev mer än jag vågat hoppas på, säger han.

För Skånes del innebär det cirka tre miljoner kronor mer utöver de cirka 13 miljoner som finns i årets budget.

Täcker det behovet i Skåne?

– Det är lite för kort tid för att kunna utvärdera ännu. Vi har blivit många fler, men flera av de nya har inte så lång yrkeserfarenhet och behöver läras upp, förklarar Ola Svensson.

Samtidigt har enheten kunnat börja jobba mer med förebyggande kontroller och inte bara göra akuta utryckningar.

Utvärdering kan det bli först i slutet av året. Då går också Ola Svenssons tillförordnande som chef ut.

Även om regeringen nu skjuter till pengar måste enheten spara nästa år.

– I år har enheten inte behövt spara, men länsstyrelsen har ett sparbeting på 7,5 procent för nästa år, och då gäller det även vår enhet, förklarar Ola Svensson.

Annons

Vad tror du det innebär att ansvaret för länsstyrelserna övergår från finansdepartementet till socialdepartementet?

– Ingen aning. Möjligtvis att det blir krångligare eftersom det är finansdepartementet som trots allt har ansvar för pengarna.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons