Annons
Nyheter

107 miljoner för sänkt fartyg

Rederiet bakom det Cypernregistrerade polska containerfartyget Gdynia, som kolliderade med och sänkte det kinesiska lastfartyget Fu Shan Hai vid Bornholm 2003, ska ersätta de kinesiska ägarna med motsvarande 107 miljoner svenska kronor.
Nyheter • Publicerad 14 december 2005

Dessutom ska det polska rederiet betala drygt en halv miljon kronor för de rättsliga kostnaderna, rapporterar nättidningen Bornholm.nu. Beloppen har fastställts av en domstol i Rönne.

Den 27 man stora besättningen på Fu Shan Hai kunde säkert tas i land i Bornholms hamn. Foto: AP/ARKIV

Annons

Enligt rätten var besättningen på Gdynia skyldig till fartygskollisionen. Den inträffade mitt på dagen den 31 maj 2003 norr om Bornholm.

Hela besättningen på Fu Shan Hai räddades men deras fartyg, lastat med 60 000 ton konstgödsel, tog snabbt in vatten, fick slagsida och sjönk efter några timmar.

Olyckan orsakade ett stort oljeutsläpp från det kinesiska fartygets tankar. Oljan nådde flera mil av Skånes sydkust vilket krävde stora saneringsresurser.

Det stod tidigt klart att det cypriotisk-polska fartyget orsakade kollisionen. I juli förra året dömdes fartygets andrestyrman till böter för att han inte hade uppfyllt sin väjningsplikt. Gdynia rände rakt in i sidan på Fu Shan Hai. (TT).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons