Nyheter

100-tals dömda rattfyllerister kan slippa straff

Närmare 500 dömda rattfyllerister i Skåne kan nu slippa straff. Enbart i de sju sydligaste kommunerna handlar det om ett 100-tal ärenden som åklagare nu tittar på.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2008

– Det här är inget som den enskilde måste känna till och gör något åt för att få rättelse. Vi vet vilka ärenden som är berörs och vi tittar på samtliga. Den bedömning vi gör översänds till de berörda, säger Helena Lundström vid södra Skånes åklagarkammare.

Merparten av de berörda bilförarna som gripits i Trelleborg och Ystad är utländska medborgare. 79 fall i Sydöstskåne och 23 fall granskas just nu av åklagare i Malmö.

I södra Skåne har åklagaren hittills kommit fram till att fem dömda rattfyllerister ska få sina straff undanröjda. I ett av fallen har åklagaren sänkt den uppmäta mängde alkohol i utandningsluften från 0,32 milligram per liter till 0,29.

Ansökningar om att undanröjda de strafföreläggande som utfärdats har i de fallen lämnats till tingsrätten. I samtliga ärenden har åklagaren kommit fram till att alkoholen i utandningsluften varit för hög.

Det var när polisen tillsammans med Statens kriminaltekniska laboratorium upptäckte att de instrument som används för att mäta alkoholintaget visade fel värden som problemet uppstod. De rattfylleristdomar som åklagarna nu går igenom omfattar perioden den 1 december 2007 till och med den 31 mars i år. Flera 1 000-tals människor över hela landet har därför dömts på felaktiga grunder. Har åtal väckts för misstanke om rattfylleri justeras åtalet med den nya alkoholmängden i brottsrubriceringen. För de rattfyllerister som även efter en genomgång har en straffbar mängd alkohol i utandningsluften gör åklagarna ingenting. Då skickas ett brev som upplyser om att åklagarna inte gör något, men att den drabbade kan begära resning i domstol om de skulle vilja.

– Bollen ligger då hos dem, säger Helena Lundström.

Samtidigt finns sannolikt ett antal dömda rattfyllerister som förlorat sitt körkort till följd av en felaktigt uppmätt alkoholkoncentration. Några sådana ärenden finns dock inte i södra- och Mellersta Skåne. Några fall av felaktigt häktade finns inte heller i Sydskåne.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.