Annons
Nyheter

100-tal minkar utsläppta

105 minkar från Kungsgårdens pälsdjursgård släpptes ut natten mellan torsdag och fredag. Av allt att döma är det djurrättsaktivister som ligger bakom. Bröderna Ronny och Gert Andersson är de enda minkfarmarna i området. I 25 års tid har de fött upp minkar, norr om Lönsboda.
Nyheter • Publicerad 29 april 2003

- Jag har det bara som hobby, tidigare har jag haft tusentals minkar, förklarar Ronny Andersson som tycker det är anmärkningsvärt om det är någon djurvän som varit i farten. - Att kalla sig för djurvän när man gör så här. Minkarna kommer inte att klara sig ute, de dör. Det är skandal det här. Natten till fredagen har någon gjort olaga intrång och öppnat alla burarna, dessutom klippt upp stora hål i näten så att minkarna kunde smita ut. - Vi ligger ju så långt ute i skogen, men de har hittat hit ändå. Jag bor ju bara 20 meter från minkarna, men jag har inte hört någonting, säger Ronny Andersson som aldrig råkat ut för något liknande. Av de 105 minkarna var 23 hanar. Samtliga honor var dräktiga. - Vi var åtta personer som jagade minkar med håv i fredags. Dessutom har jag satt ut fällor, berättar Ronny Andersson. 70 av djuren, däribland samtliga hanar, har hittills kommit till rätta. - Honorna kommer att valpa i det fria, alla djur som inte kommer tillbaka kommer att dö, de klarar sig inte. De dör rätt fort. De vill ha buren att vara i, där får de mat. Men de kommer kanske tillbaka när de är hungriga, säger Ronny Andersson. Ett minkskinn betingar ett värde på 200 kronor styck. Varje hona beräknas få fem valpar. Ronny Andersson har inte haft sin inhägnad bevakad. - Nere på Lister har ju minkfarmarna haft det, och det var ju befarat att någon skulle slå till där, men så blev det här i stället. Ronny Andersson kommer fortsätta med minkuppfödning efter det inträffade. - Ja, så lätt få man inte ge upp. Jag håller på att sätta upp larm, men någon bevakning kan jag inte ha. Det är ju svårt att göra något åt sådant här. Vilka som utfört dådet är okänt. - Vi har inte några kända djurrättsaktivister här i närheten, vad vi vet, säger närpolischef Magnus Jönsjö. Text: Inga-Lill Bengtsson 044-47 000 ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons