Annons
Nyheter

1 000 polisanmälda för svartjobb

Omkring 1000 personer har polisanmälts av Skatteverket under en granskning av företag som hyr ut arbetskraft. Misstänkt fiffel för två miljarder kronor har avslöjats. Kriminella gäng står bakom en del av svartjobben.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2008

Skatteverkets riktade insats mot uthyrningsföretag inleddes för två år sedan. Hittills har 800 företag granskats. 300 till ska kontrolleras före årsskiftet, skriver Göteborgs-Posten.

Uthyrningen sker till såväl privata som offentliga arbetsgivare. Bygg, transport och städning är de vanligaste branscherna.

Annons

Resultatet hittills är ingen överraskning för Skatteverket. Tidigare beräkningar pekar mot att skattefusket med svart arbetskraft på hela arbetsmarknaden uppgår till mer än 60 miljarder kronor per år.

Ett relativt nytt inslag är att en allt större del av svartjobben organiseras av kriminella gäng.

– Vi ser kopplingar till alla de kriminella gängen och till den grova brottsligheten, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket, till GP.

Bergman varnar för att seriösa företag får svårt att konkurrera i upphandlingar, när kriminella nätverk tar en större del av marknaden.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons