Simrishamn

Ulf Lundell får vänta en vecka på domen – åklagaren och försvaret överens om straffet

Ulf Lundell erkände grovt rattfylleri vid rättegången i Ystads tingsrätt på torsdagen.
Hans försvarare och åklagaren var överens om att den folkkäre artisten ska dömas till skyddstillsyn för brottet.
Om en vecka kommer tingsrättens dom.
Kivik • Publicerad 29 augusti 2019 • Uppdaterad 5 september 2019
Ulf Lundell får vänta i en vecka på domen. På torsdagen infann han sig i Ystads tingsrätt tillsammans med sin advokat Christina Davéus.
Ulf Lundell får vänta i en vecka på domen. På torsdagen infann han sig i Ystads tingsrätt tillsammans med sin advokat Christina Davéus.Foto: Mark Hanlon

Det var på kvällen den 2 april i år som artisten stoppades i sin bil på väg mot Simrishamn, detta efter att en person ringt polisen och berättat att Lundell körde berusad.

En polispatrull som var i närheten stannade intill väg 9 och fick snart syn på den aktuella bilen. Den stoppades och Ulf Lundell – som var ensam i bilen – fick blåsa.

Alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft var 0,75 milligram per liter luft – vilket motsvarar ungefär 1,5 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1 promille.

Foto: Mark Hanlon

Hade druckit i flera dagar

I polisförhöret erkände Lundell rattfyllan. Han berättade att han hade druckit i flera dagar innan han satte sig i bilen för att köra till sitt galleri i Simrishamn.

Han sa också att han hade funderat länge innan han bestämde sig för att ta bilen. På frågan om varför han gjorde det, trots att han kände sig berusad, svarade han ”idioti”.

På sin hemsida skrev artisten senare öppet om händelsen och berättade att han var djupt ångerfull.

”Totalt omdömeslöst. Men, livet måste trots allt gå vidare, så länge livet vill ha en. Tar mitt straff”, skrev Lundell.

Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år. Men åklagaren och försvararen var i det här fallet överens om att påföljden bör bli skyddstillsyn.

I maj fattades beslut om att återkalla Lundells körkort i 24 månader.

Mattias LundvallSkicka e-post
Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.