Annons
Simrishamn

Hjärtat i verksamheten förstört

- Det är för jävligt att råka ut för nåt sånt här. Hjärtat i hela verksamheten är förstört.
Simrishamn • Publicerad 9 augusti 2012
Polisens avspärrningar håller allmänheten borta medan byggarbetare redan är igång och planerar saneringen av tomten.
Polisens avspärrningar håller allmänheten borta medan byggarbetare redan är igång och planerar saneringen av tomten.Foto: Sprisse Nilsson
Under kaoset av förkolade byggnadsdelar står packerimaskinen där fisk vakuum-packats.
Under kaoset av förkolade byggnadsdelar står packerimaskinen där fisk vakuum-packats.Foto: Sprisse Nilsson

Tom Ekström, ägare till Skillinge Fisk-Impex som eldhärjades i tisdags kväll, är omtumlad men rationell. Tidigt i går morse var både försäkringsbolag och byggare kontaktade. Eldhärden hade inte hunnit svalna när han drog igång processen för att återuppbygga verksamheten.

-Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta men jag ska försöka ordna något provisoriskt så att vi kan återuppta verksamheten så fort som möjligt. Bara vi ordnar strömmen så ska det gå att lösa. Inom en månad ska vi vara i gång igen.

Annons

I byggnaden som totalförstördes i branden packades färsk fisk. Resten av fastigheten, som "bara" är rök- och vattenskadad, innehåller filéhallar, packhallar och kylrum.

-Inget av det går att använda. Men både rökeriet och butiken är intakta.

En lång rad andra företag och kunder berörs också av branden.

-Vi är ju marknadsledande i landet på sill- och torskfilé. Det är många kunder som berörs. Därför är det viktigt att vi kommer i gång igen så snabbt som det bara går.

Även lokala företag berörs.

-Ja, omkring 150 fiskare levererar ju hit. De flesta lämnar torsk och den delen av verksamheten drabbades inte av branden. Sillfiskarna är inte så många och jag har inte hunnit prata med dem än.

Mitt i bedrövelsen är Tom Ekström nöjd med räddningstjänstens arbete.

-De vitala delarna lyckades brandmännen rädda. Maskinerna i de eldhärjade hallarna är värda 25 miljoner kronor och de är i det närmaste oskadda.

Redan igår var Skanskas folk på plats för att planera saneringen av området.

-Vi ska börja med att spärra av platsen för att hålla allmänheten borta. Sen får vi köra bort allt som ligger runt huset. Därefter blir det till att riva huset uppifrån och ner. Vi kommer att börja vårt arbete så fort vi kan, säger Tomas Eriksson på Skanska, som anlitats för återuppbyggnaden.

Karin Ohlsson
Emma Lawesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons