Annons
Nyheter

Visionen om ett Europa

"Det är den stora politiska dimensionen i mitt liv.” Så beskriver Alf Svensson (KD) sitt uppdrag som europaparlamentariker när jag träffar honom på parlamentet i Strasbourg.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2011
Europaparlamentet i Strasbourg – i bakgrunden.Foto: 

Under veckan som gått har parlamentet gjort sin sedvanliga utflykt från Bryssel för att sammanträda i den franska staden. Det innebär att det under en veckas tid är full aktivitet i det stora parlamentskomplexet, även i den så kallade Pressbaren där jag träffar den tidigare KD-ledaren för ett samtal.

Det är en imponerande resa som Alf Svensson har gjort ner till Bryssel och Strasbourg. För två år sedan blev han överraskande invald i Europaparlamentet efter att väljarna i EU-valet kryssat in honom. Från att tillhört ett av de mindre partierna i riksdagen ingår Alf Svensson nu i den största gruppen i parlamentet, den konservativa EPP-gruppen. Men det innebär också långa resor från hemmet i Gränna ner till Bryssel och Strasbourg. Men kopplingen till Trelleborg finns kvar och är stark med sommarstugan i Smygehamn.

Annons

Vårt samtal berör EU:s roll. Alf Svensson är noga med att poängtera att EU är det stora fredsprojektet i Europa. Själv driver han framför allt frågor som rör mänskliga rättigheter och bistånd, vilket är en politik som han är väl insatt i sedan sin tid som biståndsminister. När det gäller mänskliga rättigheter har EU en mycket viktig roll att spela i framtiden, menar Alf Svensson, framför allt gentemot Kina vars politiska makt växer i världen.

Alf Svenssons starka tro på EU är viktig påminna om, särskilt i tider då de nationalistiska och protektionistiska strömningarna växer sig starka tvärs genom Europa. Dessa tendenser märks i framgångar för höger­extrema partier som Jobbik i Ungern och Lega Nord i Italien. På närmare hålls märks trenden hos Dansk Folkeparti i Danmark, Sannfinländarna i Finland och på hemmaplan har vi Sverige­demokraterna. Gemensamt är att dessa partier vill resa murar runt sina länder och i grunden misstror det som kommer utifrån. Det är fjärran från de värderingar som den europeiska unionen bygger på.

Flera länder ifrågasätter nu också Schengensamarbetet, alltså att vi fritt kan resa inom länderna som ingår i Schengen. Framför allt har kritik framförts från Frankrike och Italien i samband med att tusentals flyktingar fastnat i gränsen mellan länderna. I veckan har Danmark på nytt tagit ett steg mot mer slutenhet i och med att landet vill återinföra kontroll av personer som korsar gränserna mot Sverige eller Tyskland.

Detta är oroväckande tendenserna och måste bekämpas – med ett starkare Europa. Det menar den belgiske parlamentarikern Guy Verhoftstadt. Han är ledare för den liberala Alde-gruppen i parlamentet och har tidigare varit premiärminister i Belgien i nio år.

På ett pressmöte i parlamentet lägger han tydligt fram sin vision om EU – ett federalt Europa. Anledningen är enkel, dagens EU är för svagt, det kan inte tala med en röst och agera med kraft. Han tar upp exempel hur EU varit sena med att fördöma regimerna i bland annat Libyen och Syrien i samband med upproren där. Även den finansiella kris som finns i flera euro-länder hade kunnat undvikas om EU varit starkare, menar han.

Guy Verhoftstadts vision är värd att kämpa för. Det är inte högre gränser som behövs inom Europa, det är lägre. Det gäller både för varor och tjänster men framför allt för människor. Det är så Europa kan bli starkt och överleva i framtiden.

I måndags firades Europadagen till minne av Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa. Schumans deklaration blev grunden till föregångaren till EU, Kol- och stålunionen, som ingicks mellan sex länder 1951. Därefter har EU varit i ständig utveckling. Den kanske viktigaste lärdomen är att den europeiska unionen inte på långa vägar är färdigbyggd. Därför måste den också utvecklas för att fungera bättre och bli mer effektiv. Det är mer Europa – inte mindre – som behövs.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons