Annons
Nyheter

Vi gillar möten

I onsdags besökte migrationsminister Tobias Billström (M) Söderslättsgymnasiet. I skolans aula beskrev han för gymnasieeleverna hur det svenska migrationssystemet fungerar och svarade på deras frågor.
Nyheter • Publicerad 10 november 2012
Tobias Billström möter Amir Mohammed Javad och enhetschefen Tomas Djurfeldt. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

Tobias Billström var rak och saklig. Först och främst, det finns många människor som knackar på Sveriges dörr. Det finns de som flyr undan förtryck och förföljelse och som söker asyl här. För detta ska varje person få en rättslig prövning enligt de lagar och regler som finns. Parallellt med asylsystemet har Sverige sedan 2008 även öppnat för arbetskraftsinvandring. På frågan om inte en invandrare då tar ett arbete från en svensk var Billström tydlig. Arbetsmarknaden är inte statisk utan dynamisk. En indisk IT-ingenjör som får arbete här kan betyda mycket för det svenska företagets möjlighet att växa.

Tobias Billström pratade inte bara om de som kommer till Sverige, han vände också på perspektivet och riktade sig direkt till eleverna och sa att några av dem i framtiden kommer att leva och arbeta i utlandet. Världen har blivit mer global.

Annons

”Det är inte som när jag växte upp på 70- och 80-talen”, sa han.

Efter Söderslättsgymnasiet besökte Tobias Billström flyktingboendet på Gula Villan och fick träffa de ungdomar som bor där.

Det var så sent som i mars i år som Gula Villan efter en lång politisk strid blev klar för inflyttning. Frågan om ett flyktingboende på Gula Villan har drivits av alliansen men motarbetats av både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det var en politisk strid som inte var värdig Trelleborg.

Framför allt SD har spelat på rädslan inför det främmande. Men som Tobias Billström menade är öppenhet viktigt, att man är öppen mot invånarna och berättar vad som ska hända.

Gula Villan är idag ett av två av boende för ensamkommande flyktingbarn i Trelleborg. I samband med Billströms besök träffade jag Amir Mohammed Javad från Afghanistan. När jag pratar med honom blir bilden tydlig. Han vill komma in i samhället och etablera sig.

Amir Mohammed Javad har varit i Sverige i nästan två år. Han har lärt sig svenska och går nu på introduktionsprogrammet på Söderslättsgymnasiet. Än så länge är det kommunen som har försörjningsansvaret men sen ska han stå på egna ben. Viljan finns där och det gäller att se och ta tillvara på den.

Enligt den senaste prognosen kommer Sverige i år att ta emot över 40 000 flyktingar och nästa år 54 000. Tobias Billström menar att det krävs solidaritet, dels inom landet, dels inom EU, för att klara det. Men det finns också problem, hur ska invandrare bli integrerade i samhället? Det finns ett stort utanförskap bland invandrare.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö kom tidigare i höstas ut med den uppmärksammade boken Gillar vi olika?. Boken tar sin utgångspunkt i Aftonbladets kampanj ”Vi gillar olika” för två år sedan som var en reaktion mot Sverigedemokraternas politik och stod upp för mångfald.

Kampanjen fick ett stort genomslag, men Johansson Heinö menar att den bygger på att svenskarna har en falsk självbild. Han konstaterar att Sverige har en mycket generös flyktingpolitik men att vi egentligen gillar lika. Mottagandet av flyktingar har skett under förutsättning att minoriteter anpassar sig till majoritetskulturen.

Det ligger mycket i Andreas Johansson Heinös beskrivning, att svenskar egentligen gillar lika. Men det är inget hinder för att ta emot och inkludera invandrare i vår gemenskap. Det är viktigt att se individerna och behandla dem som människor. Invandrare ska inte särbehandlas.

När människor kommer till Sverige är det viktigt att komma ihåg att samhällen utvecklas i möten mellan människor, inte genom stängda gränser. Det är i mötena som handel med varor och tjänster sker. Genom att träffa en person med en annan bakgrund kan också idéer och erfarenheter utbytas. Gula Villan i Trelleborg är en av dessa mötesplatser.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons