Nyheter

Vem ser Centern i dag?

På Centerpartiets hemsida kan man läsa att partiet under våren lyft fram frågor om jobben, företagande och grön omställning.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2013
Foto: 

Alla dessa kampanjer ska ha skett under paraplyet: ”Vi ser hela landet”. Det väcker genast funderingen: Ser hela landet Centerpartiet?

Som ledare för ett av Alliansens två krispartier har Annie Lööf problem. Vad hon än säger syns inte partiet tillräckligt. Centern saknar en tydlig profil. Det räcker inte att tala om att man är näringslivets och företagens bästa vän, det biter inte. I andra frågor lyser partiet med sin frånvaro. Istället är det Miljöpartiet som steg för steg breder ut sig över den gröna politikens fält och stjäl Centerns hjärtefrågor. Det är synd eftersom partiet skulle kunna vara en vitaliserande kraft i en tid då pragmatismen allt för ofta går före ideologin.

En förklaring till Centerpartiets kräftgång är att partiet fått betala ett högt pris för att vara Alliansens främsta förespråkare. Vid sitt tal förra året i Almedalen försökte Annie Lööf vara självkritisk till samarbetet och efterlyste en nytändning.

Den skulle ske genom att hon bjöd in sina allianskollegor till sin hemby Maramö. Det slutade med fyra partiledare som grillade korv. Förvisso lovade man att återkomma med ett gemensamt valmanifest, men än har det inte kommit.

För att Centern inte ska riskera att åka ur riksdagen efter nästa val måste det till ett rejält lyft. I dag är det nog många som ser Annie Lööf men inte hennes parti. Frågan är därför om Lööf är rätt kvinna för sitt parti.

Lördagen den 6 juli är Centerpartiets dag i Almedalen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.