Annons
Nyheter

Värdegrunden får inte bli tomma ord

Efter 23 års arbete inom Trelleborgs kommun avskedades Marie-Louise Enderleit från sitt arbete som personlig assistent.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2010

Anledningen: Hon har värderingar som inte passar ihop med kommunens värdegrund.

Bakgrunden är den kommentar som Marie-Louise Enderleit gjorde på Facebook där hon ville att invandrare på en nätfilm skulle få ”en kula mitt mellan ögonen.”

Annons

Det kan tyckas som en hård dom, att få sparken för något man skrivit på Facebook och sedan ångrar. Men det här pekar ändå på vikten av att ta ansvar, individen för sina handlingar och kommunen för hur den agerar.

Marie-Louise Enderleit ställde upp i valet till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. I den rollen var hennes nätkommentar där hon hetsade mot invandrare synnerligen anmärkningsvärd. Dessutom var hon anställd av en offentlig arbetsgivare där likabehandling är en viktig princip.

Kommunen kan å andra sidan inte avskeda någon med hänvisning till vilka åsikter man har eftersom vi har yttrandefrihet. Där­emot gäller det för anställda inom kommunen att i mötet med människor i yrkesutövningen behandla alla lika. Trelleborgs kommun har i detta fall gjort en stor insats genom den likabehandlingsutbildning som nu pågår och omfattar alla anställda inom kommunen.

Var det rätt av kommunen att avskeda Marie-Louise Enderleit? Det finns inget enkelt svar på det. Med hänvisning till värdegrunden finns det mycket som pekar på att kommunen gjorde rätt.

Däremot borde det finnas en väg tillbaka, det måste gå att ångra sig, visa att man kan ta till sig av kritiken. Annars stigmatiseras och utestängs många personer från våra offentliga myndigheter.

Enda sättet att sprida värdegrunden är genom att upplysa om den och bjuda in till diskussion. Värdegrunden får aldrig bli tomma ord.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons