Annons
Nyheter

Var ska vi spela i morgon?

"Fy fan vad jag har saknat Vångavallen.” Orden från en TFF-supporter inför söndagens match mot Norrköping säger mycket.
Nyheter • Publicerad 20 april 2011

Dels att första matchen på Vångavallen blev försenad i två veckor på grund av en underkänd gräsmatta, dels att arenan väcker känslor hos supportrarna.

Drygt 3 000 personer fick sedan se ett Trelleborgs FF göra en spelmässigt hyfsad match men ändå bli besegrade med 2–1 eftersom Norrköping fick utdelning på sina få målchanser. Så är det inom fotbollen, det gäller att ta vara på de chanser som ges. Det bästa ögonblicket var förstås Marcus Podes snabba replik när han kvitterade Norrköpings ledningsmål efter mindre än en minut.

Annons

TFF har inlett med tre raka försluter vilket inte är roligt men säsongen är lång och det finns många möjligheter att vända på den negativa trenden.

Glädje för stunden och stabilitet på sikt. Så skulle man kunna beskriva den allsvenska fotbollens väsen. I politikens värld saknas tyvärr både det ena och det andra ibland, i alla fall är det ofta för mycket allvar och för lite glädje.

Vångavallens framtid har varit ett återkommande debattämne de senaste åren. Bakgrunden är de nya krav från Svenska fotbollförbundet på allsvenska arenor som börjar gälla 2014, krav som Vångavallen inte uppfyller. Därför måste något göras för att det ska kunna spelas allsvensk fotboll i Trelleborg även i framtiden.

För två år sedan fanns planer på att bygga ett nytt fotbollsstadium tillsammans med ett köpcentrum mellan Hedvägens förlängning och Maglarpsrondellen. Men de planerna föll eftersom det inte fanns något politiskt stöd. För ett år sedan låg en ombyggnad av Vångavallen nära till hands men så dök ett nytt alternativ upp i början av detta år.

Då presenterades planerna på en fotbollsarena norr om staden utmed väg 108. Det är ett förslag som Trelleborgs FF ställer sig bakom och kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) är också positiv till det. Förslaget har en stor fördel, kommunen behöver inte bekosta bygget eftersom de inblandade företagen kan finansiera bygget genom att sälja loger och få ta del av nya byggrättigheter.

Känslan av att kunna gå till dagens Vångavallen skulle förvisso försvinna för många med en ny arena norr om staden. Men de nya planerna måste sättas in i ett större sammanhang. En ny fotbollsarena skulle visa vägen för utvecklingen av Trelleborg med en ny pågatågsstation och nya bostadsområden. Dessutom behöver inte kommunen enligt förslaget stå för finansieringen.

Det är en lång väg innan en ny arena är på plats så osäkerheten på var Trelleborgs FF ska spela i framtiden måste snart få en lösning. Det är dags för politikerna att ta chansen som getts och börja spela som ett lag. Man får inte hur många chanser som helst.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons