Annons
Nyheter

Välkommen, mr Assange

Idag kan timmen vara slagen för Julian Assange.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2012
Utlämnad.
Utlämnad.Foto: 

Under ett och ett halvt år har den rättsliga processen pågått. Ska Assange överlämnas från England till Sverige? Kvart över tio meddelar Storbritanniens högsta domstol sitt besked.

Det troliga beskedet är att Assange ska överlämnas till det svenska rättsväsendet eftersom det europeiska systemet med arresteringsorder annars skulle urholkas. Det menar Christoffer Wong, lektor vid juridiska fakulteten i Lund i tisdagens DN.

Annons

Bakgrunden är det Sverigebesök Julian Assange gjorde i augusti 2010 efter vilket han anklagades för våldtäkt och sexuellt tvång. Turerna har varit många sedan dess. Först anhölls han i sin frånvaro, anhållandet hävdes av en annan åklagare och därefter togs utredningen upp på nytt. Den 18 november 2010 häktades Assange i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt. Eftersom han då befann sig i England utfärdade den svenske överåklagaren Marianne Ny en euro­peisk arresteringsorder och begärde att Assange skulle utlämnas.

Under hela processen har Julian Assange själv hävdat sin oskuld och menat att anklagelserna mot honom är en komplott iscensatt av USA. Visst skaffade sig Wikileaks grundare många fiender men efterhand har hans världsbild blivit allt mer skev.

Julian Assange satsade hela sin prestige – och hjältestatus – på att utmana det svenska rättsväsendet. I mångas ögon förlorade han den kampen. I dag är det allt färre som vill samarbeta med honom. Det är inte konstigt. Han framstår allt mer som en rättshaverist.

Likhet inför lagen gäller för alla, även för en person som Assange. Hans agerande tyder på att han anser sig vara för mer än andra. Det brukar straffa sig förr eller senare. Från Julian Assanges tidigare upphöjda position har fallet blivit hårt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons