Annons
Nyheter

Valfriheten enade fullmäktige

De ideologiska stridsyxorna var till stor del begravda på måndagens fullmäktigemöte.
Nyheter • Publicerad 28 april 2010

I alla fall så handlade den oenighet som fanns inte om politisk ideologi utan om hur några av de kommunala bolagen ska organiseras.

Kvällens stora beslut var om valfrihet inom hemtjänsten. Det ärendet var uppe på fullmäktigemötet i januari men återremitterades då på förslag av Socialdemokraterna som ville ha mer utredning i frågan. Det handlar om att införa privata alternativ inom den kommunala servicen enligt den relativt nya lagen om valfrihetssystem, LOV. Enligt LOV kan kommunerna sätta upp vissa krav som måste uppfyllas för att privat företag ska få erbjuda samma servicetjänster som kommunen.

Annons

I Trelleborg var förslaget att införa kundval inom hemtjänstens städning vilket sedan ska utökas till tvätt och inköp. Med kundval kan de som har hemtjänst själva välja vem som ska utföra städningen. Vill man inte göra något val blir det fortsatt kommunen som står för städningen.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) tyckte det var glädjande att ärendet på nytt skulle tas upp och menade att vi nu flyttar besluten till dem det berör.

Därefter tog Marianne Pettersson (S) till orda. ”Detta är ett fullödigt underlag. Det ger oss svar på de frågor som vi hade” sade hon och yrkade bifall till förslaget.

Åke Svensson (KD) menade att makten flyttas från politikerna till medborgarna och Marianne Ohrlander (M) var inne på samma linje. Per Grönlund (SPI) var beredd på mer strid och lovordade konsulterna som tagit fram underlaget. Även Per Klarberg från Sverige­demokraterna var uppe i talarstolen och yrkade bifall till beslutet om kundval.

”Underbart att alla är eniga”, sa kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson innan fullmäktige tog beslutet om att införa valfrihet inom hemtjänsten från den 1 september i år.

Vill man så kan man, blir den raka slutsatsen av enigheten. Men vägen till beslut kantas i Trelleborg ofta av återremisser och utredningar vilket ofta får beslutsgången att gå i stå.

Under måndagen fattades det också beslut om att samla alla småbåtshamnarna och turistverksamheten i Smygehamn till Utvecklingsbolaget och i den frågan var tekniska nämndens ordförande Eric Samuelson (M) drivande.

Han var även huvudperson i förslaget att bilda ett kommunalt bredbandsbolag. Eric Samuelson inledde med att visa upp en fiberoptikkabel för fullmäktige och sa: ”Det här är framtiden.”

Det hade varit ett offensivt uttalande för tio år sedan. Men i dag går utvecklingen snabbt framåt och troligen ligger mycket av det framtida bredbandet i luften – i trådlösa nätverk. Där borde kommunen göra andra satsningar, till exempel erbjuda turister gratis och trådlös uppkoppling medan de besöker staden och kommunen. Det kunde ett enkelt sätt att få turisterna att stanna lite längre innan de åker vidare, norrut eller söderut.

Ärendet om ett bredbandsbolag återremitterades.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons