Annons
Nyheter

Vägval om vårdvalet

Den 14 september är det landstingsval. Med ett halvår kvar är det för tidigt att göra några prognoser, mycket kan hända i det minst uppmärksammade av de allmänna valen.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2014
Väljer själv.
Väljer själv.Foto: Foto: Drago Prvulovic / TT

Redan nu står det ändå klart att de två stora alternativen, Femklövern i Skåne på ena sidan och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på den andra, har vitt skilda uppfattningar om tillståndet i den skånska sjukvården.

Medan Femklövern lyfter fram ökad vårdkvalitet och bättre tillgänglighet så är beskrivningarna betydligt mörkare från vänsterhåll där det talas om ett fullständigt haveri med nedskärningar och en vårdpersonal som går på knäna. För den enskilde väljaren kan det vara svårt att veta hur sjukvården egentligen mår.

Annons

Debatten har varit särskilt hårda mellan de två blockens främsta företrädare, regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) och regionstyrelsens 2:e vice ordförande Rikard Larsson (S). Men det lär nog inte bli fler tuffa bataljer mellan de två politikerna. Efter att Larson meddelat att han inte inte ställer upp för omval till regionfullmäktige utan istället satsar på riksdagen har socialdemokraten Henrik Fritzon utsetts av sitt parti till den som ska utmana Pia Kinhult.

I en debatt som anordnades i förra veckan av Sydsvenskan möttes Kinhult och Fritzon för första gången i en direkt debatt. Det blev uppenbart att stora skiljelinjen inom det skånska regionpolitiken går just vid beskrivningen av den skånska sjukvården. Men det finns kanske en ännu viktigare fråga att ta upp. Hur ska sjukvården utvecklas?

Sjukvården står inför stora utmaningar, dels ökar kraven i takt med en äldre befolkning, dels driver den medicinska utvecklingen på kostnaderna. Det leder ofrånkomligen till att det krävs mer prioriteringar i och med att de gemensamma resurserna är begränsade. För att möta detta måste sjukvården hela tiden utvecklas, om det så gäller organisationen, bemanningen eller hur vården utförs.

Ett sätt är att införa så kallade vårdval som innebär att en viss del av vården läggs ut i privat regi och att patienten själv får välja vård. Detta är särskilt vanligt inom primärvården. I Skåne drivs cirka 40 procent av vårdcentralerna i privat regi. Den 1 april utökas det skånska vårdvalet ytterligare inom bland annat ögonsjukvården och hudsjukvården.

Här finns det en viktig skillnad mellan den styrande Femklövern och Socialdemokraterna. Medan Pia Kinhult lyfter fram vårdvalet som ett sätt att öka patientinflytandet och förbättra vårdkvaliteten är Henrik Fritzon mer tveksam till vårdvalet, framför allt inom specialistvården. Han är dock noga med att poängtera att Socialdemokraterna inte är emot vårdvalet inom primärvården. Det är en fortsatt utbyggnad av vårdvalet inom specialistvården som partiet är emot. Henrik Fritzon menar att vårdval inom sjukhusens verksamheter kommer att splittra upp vården och slå mot helheten.

Det håller inte Pia Kinhult med om eftersom universitetssjukhusen fortfarande har kvar sitt utbildningsansvar.

För att utveckla sjukvården är det viktigt att välkomna privata alternativ. Detta fungerar väl när det gäller vårdcentraler. Vårdval inom specialistvården är inte lika enkelt. Det berör färre patienter än primärvården och för individen sker den typen av vård oftast betydligt mer sällan. Till exempel är en höftledsoperation något en patient högst gör två gånger under en livstid.

Frågan är alltså om själva konkurrenstrycket blir tillräckligt för att vårdvalet ska fungera som det är tänkt. Å andra sidan går det inte att bortse från att patienter inför specialiserad vård också tar reda på mer om skillnaderna mellan vårdgivare, det vill säga informerar sig om alternativen vilket är grunden för att vårdvalet ska fungera.

Här har Femklövern i Skåne sin största utmaning, att visa att en fortsatt utökning av vårdvalet verkligen gynnar patienterna. Det är ingen enkel fråga. Då är det viktigt att politikerna är sakliga och förklarar för väljarna hur de vill att sjukvården ska utvecklas. Där finns mer att önska i den skånska vårddebatten.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons