Annons
Nyheter

Vägen som binder ihop människor

Från en närapå molnfri himmel sken solen över Söderslätt när den nya motorvägen mellan Trelleborg och Vellinge invigdes på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2012

På plats i Skegrie fanns en minister, två kommunalråd, ansvarigt regionråd och en generaldirektör. Med all tydlighet visar detta på den betydelse den nya vägen har på lokalt, regionalt och nationellt plan.

Men på något sätt är det märkligt. När man i början av 1970-talet byggde motorvägen från Malmö till Vellinge så stannade man där. Längre söderut kom man inte. Det misstaget tog sedan nära fyra decennier att rätta till, och inte utan möda.

Annons

De tidigare riksdagsledamöterna Inga Berggren (M) och Catherine Persson (S) har kämpat för en utbyggnad.

När Trelleborgs och Vellinge kommuner slog sig samman fick man ett ökat politiskt tryck – och till slut fanns beslutet där. Vägen blir av. Därefter arkeologiska utgrävningar, upphandling och till sist spaden i marken i slutet av november 2009.

Steg för steg har vägen vuxit fram och för ett halvår sedan var den färdig. Det kan tyckas märkligt att invigningen kommer först nu, men det kan man glömma när vädret var så här fint.

”På något sätt vill vi gärna ha kontakt med varandra”, sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) under invigningen. Det är så en väg ska ses, den binder ihop människor.

Förutom den förbättrade framkomligheten var också säkerheten i fokus under de tal som hölls under invigningen. Och med rätta. Den tolv kilometer långa motorvägen ökar säkerheten väsentligt. Därmed kan man, som Ulf Bingsgård sa, lägga detta kapitlet åt sidan och blicka framåt mot nya satsningar på infrastruktur.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons