Nyheter

Utmanaren Odell ger inte upp

Striden om partiledarposten i Kristdemokraterna är i full gång. Hittills har partiledaren Göran Hägglund klart mer stöd än utmanaren Mats Odell.
Nyheter • Publicerad 29 november 2011

Totalt har cirka 100 lokalavdelningar nominerat Hägglund medan Odell stöds av cirka 50. Då återstår det 110 avdelningar som inte nominerat någon kandidat.

Hägglund leder alltså klart kampen men det hindrar inte att Odell ser optimistiskt på sina chanser. Det går nämligen att tolka siffrorna på olika sätt, menar han. Som att det bara är drygt 30 procent som har uttalat sitt stöd för Göran Hägglund.

Det framkom när han på måndagen besökte Trelleborgs hamn på sin landsomfattande turné genom landet. Mats Odell tänker inte kasta in handduken i förtid utan visar tydligt att han är en utmanare som tänker kämpa ända in i kaklet.

På hamnbesöket fick han veta att totalt 18 procent av allt gods in och ut från Sverige går via Trelleborgs hamn. Utvecklingen av hamnens godsmängd kan därför fungera som en indikator på den svenska konjunkturen. Första halvan i år hade hamnen en ökning av godsvolymen på cirka 5 procent. Den kurvan håller nu på att plana ut, konstaterade hamnens vd Tommy Halén.

Mats Odell var inte sen att kontra. Efter en snabb koll på mobilen kunde han konstatera att börsen gått upp 4 procent under måndagen och att det kommit positiv statistik från USA.

– Det har blivit en folksport att svartmåla det ekonomiska läget. Politikerna måste komma överens för att klara den uppkomna situationen i Europa, sa han.

Så talar en optimist som kan sina siffror. Men trots att Mats Odell möter många inom partiet som vill se en förändring är frågan om han har någon chans mot Göran Hägglund. För närvarande är KD mer beroende av alliansen än tvärtom. Troligen blir det avgörande när partiet väljer partiledare om knappt två månader.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.