Annons
Nyheter

Utan täckning i Simremarken

En telemast i Simremarken har föranlett en kommunal följetong utan ände. Det hela är en sorglig historia där Trelleborgs kommun verkligen inte har fullföljt sitt ansvar.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2012

Telemasten som står 20 meter från Gunnar Jönssons tomt är nämligen olaglig efter att Regeringsrätten 2009 drog in bygglovet. Ändå står masten kvar och nu förväntas kommunen ge mastens ägare 3GIS ett förnyat bygglov.

Anledningen uppges vara att själva driften av elektroniken i masten inte har prövats rättsligt. Det har däremot själva placeringen av telemasten, och den är alltså olaglig. Vän av ordning undrar då: Hur kan en mast vara kvar om själva konstruktionen inte är tillåten?

Annons

Den största skulden har Trelleborgs kommun. Efter att Regeringsrätten 2009 drog in bygglovet för telemasten agerade kommunen först för drygt ett år sedan då man krävde att 3GIS skulle presentera hur man ställde sig till den olagliga masten. Svaret från företaget blev en ny bygglovsansökan i november förra året, en ansökan som har utretts av en jurist på kommunen. Hans rekommendation är att bevilja bygglov för 3G-masten. Detta trots att den är olaglig.

I andra änden finns medborgaren som med rätten på sin sida blivit överkörd. Här har verkligen inte kommunen tagit sitt ansvar och försvarat den enskilde individens intressen utan istället vikt sig för företaget.

God bredbandstäckning är bakgrunden till telemasten. Sedan förra året har TA ett flertal gånger försökt att nå mastens ägare 3GIS för en kommentar i ärendet utan att lyckas. Undertecknad frågar sig: Har företaget ingen täckning?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons