Annons
Nyheter

Upptäckt som funnit sin plats

Den måste finnas någonstans. Och till slut fann man den, hjärnans inre gps.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014

På måndagen belönades den upptäckten med årets Nobelpris i medicin. Det är amerikanen John O’Keefe som tillsammans med det äkta norska paret May-Britt Moser och Edward Moser har hittat celler i hjärnan som håller ordning på var vi befinner oss.

För detta får de tre forskarna dela på åtta miljoner kronor, varav hälften går till O’Keefe och den andra hälften till paret Moser.

Annons

Redan i början av 1970-talet lyckades John O’Keefe lokalisera en viss sorts celler i hippocampus i hjärnan som aktiveras när en råtta befinner sig på en viss plats. Plats-celler kallade han dessa celler för.

Drygt trettio år senare kompletterades den kunskapen av de två norska forskarnas upptäckt av ett annan sorts celler som fungerar som koordinater i hjärnans positioneringssystem. Tillsammans kan dessa celler skapa ett nästan oändligt antal kartor.

Vid gårdagens tillkännagivande kom den obligatoriska frågan om hur upptäckten kan gagna mänskligheten. Svaret var något diffust om att den nya kunskapen kan kopplas ihop alzheimer och andra hjärnsjukdomar.

Nobelkommitténs ständige sekreterare Göran K Hansson konstaterade dock att detta är ett grundforskningspris. Så är ofta de vetenskapliga upptäckter som belönas med Nobelpris. Den direkta nyttan går inte alltid att se, även om det är just detta som Alfred Nobel ville belöna genom sitt testamente. Men steg för steg ökar kunskapen med vetenskapens hjälp för att i framtiden kanske bli värdefull för mänskligheten.

Och så känns det bra att en dag i oktober 2014 få lära sig om hur vi alla kan hitta vår egen plats i tillvaron, att det finns en inre gps inom oss. Nyttan av den går inte att överskatta.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons