Annons
Nyheter

Under den politiska ytan

Vill du dölja något viktigt kan en metod vara att lägga det helt öppet – då kan det väsentliga vara nog så svårt att hitta.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2012

Ibland känns det som att Trelleborgs fullmäktigemöten fungerar på samma sätt. Det debatteras och diskuteras i timtal men det saknas en röd tråd eller en betoning på vad som är viktigt.

Måndagens fullmäktigemöte bekräftade i allt väsentligt detta. Det var ett långt möte med stora och viktiga frågor. Bland annat skulle man besluta om en vision för kommunen och ägardirektiv för kommunens samtliga bolag.

Annons

Var man inte på plats eller lyssnade på mötet i närradion finns möjligheten att i efterhand ta del av mötet på kommunens hemsida. Men det kräver också att man har tid och ett rejält tålamod – mötet varade i närmare fyra timmar.

”31 ja-röster och 20 nej-röster. Alltså har fullmäktige inte antagit tillägget.” Och klubban dunsar i bordet. Detta är ett kort citat från mötet. Kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson hade många voteringar att styra upp på måndagens möte. Den aktuella omröstningen fanns i ärendet om hur de sju kommunala bolagen ska styras av kommunen.

Det blev ett möte med mycket debatt. Det är positivt, att det diskuteras i Trelleborgspolitiken. Men det var de små delarna som hamnade i fokus. Man såg inte helheten för alla detaljer.

Studerar man noga kan man ändå se ett mönster som vuxit fram under en tid. Sverigedemokraterna stöttar allt oftare den styrande femklövern. Det tydligaste exemplet på detta är när en omröstning slutar med 31 röster mot 20. Flertalet voteringar på måndagens möte slutade just så. Det resultatet är utfallet när de fem partierna i alliansen och SD är överens och oppositionssidan består av Socialdemokraterna och Söderslättspartiet.

Det fanns så klart undantag. Förslaget från Sverigedemokraterna om att lägga ner arbetsmarknadsnämnden var ett sådant exempel som fullmäktige med bred marginal röstade ner.

Men detta var ett enskilt ärende där SD valde att driva en egen linje. Den övergripande bilden är en annan.

Den som i efterhand lyssnar på ärendet om ägardirektiv för de kommunala företagen kan få ta del av allt som sades från talarstolen. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) inledde. Han stödde det liggande förslaget men sa också att han skulle lägga ett alternativt yrkande om miljöarbetet för Trelleborgs hamn. Han sa inte vad det var utan skulle återkomma till detta.

En stund senare begärde Jan Larsson (SD) ordet och refererade till Ulf Bingsgårds yrkande – som han alltså inte hade uttalat – och framförde ett eget förslag om att ”arbetet mot luftföroreningar ska särskilt uppmärksammas och prioriteras”.

Det var alltså uppenbart att Sverigedemokraterna fått ta del av Bingsgårds förslag tidigare och därmed kunde föreslå ytterligare en mening som kunde ”klämmas in där”, som Jan Larsson uttryckte det.

Innan man gick till beslut i frågan tog fullmäktige paus. De olika politiska grupperingarna samlades för överläggningar. SD:s gruppledare Per Klarberg gick då fram till ”allianshörnan”, där de ledande politikerna var samlade. Det utväxlades några ord och Klarberg fick en nick från Bingsgård och nickade tillbaka.

Annons

Den förste att begära ordet efter pausen var hamnstyrelsens ordförande Jan Isaksson (M). Han sa att han stödde Per Klarbergs yrkande om luftföroreningar – det som Jan Larsson egentligen lagt – och Ulf Bingsgårds yrkande – som han ännu inte framfört.

Först därefter fick vi alla höra Bingsgårds yrkande om miljöarbetet i hamnen. I den aktuella omröstningen om hamnens miljöarbete blev utfallet 31–20.

Det är medias uppgift att klargöra och förklara vad som sker. Om Trelleborgs Allehanda lyckas med det är upp till läsarna att avgöra. En sak är säker, vårt mål är att leverera en så god bild som möjligt av vad som händer i Trelleborgspolitiken.

I nuläget tyder allt på att Sverigedemokraterna är ett stödparti till den styrande femklövern. Nu är dags för Ulf Bingsgård att bekänna färg. Ska SD verkligen vara en del av maktbasen?

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons