Nyheter

Under den polerade ytan

På söndagen var det dags för Jimmie Åkesson att sätta sig i terapistolen i SVT:s ”Nyfiken på partiledaren” där de åtta partiledarna intervjuas.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2014

Terapeuten och läkaren Poul Perris leder samtalen och utgångspunkten i programmen är att lyfta fram människan bakom politikern. Så även denna gång med Sverigedemokraternas partiledare.

Intervjun uppehåller sig en god stund i Åkessons uppväxt i lägenhetsområdet Falkvik i Sölvesborg med en ensamstående mamma. Perris vill hitta det som format Åkesson men han vill inte kännas vid att det är enstaka händelser som påverkat honom.

Det är ändå uppenbart att uppväxten i Sölvesborg haft en stor betydelse för politikern Jimmie Åkesson. Så här säger han: ”Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den här tiden som jag bodde i lägenhetsområdet upplevde, i viss skala, den splittring och de problem som det skapar om det kommer väldigt mycket invandrare till ett och samma bostadsområde.”

Senare i programmet frågar Poul Perris varför Åkesson valde att engagera sig i ett parti som hade starka nazistiska kopplingar. Den bilden vill Åkesson inte kännas vid utan han menar att han visste väldigt lite om partiet vid den här tiden.

Intervjun med Åkesson har skapat en debatt om vad som är sant eller inte i hans beskrivning av uppväxten i Sölvesborg. Journalisten Patrik Lundberg som växte upp i samma bostadsområde skriver i en krönika i Aftonbladet (20/2) att det är flera saker som inte stämmer med Åkessons beskrivning. Lundberg känner inte igen bilden av invandrargäng som bråkade i området. Jimmie Åkessons okunskap om Sverigedemokraterna är också märklig, menar Lundberg, som själv på den tiden var väl medveten om vad partiet stod för.

För den utomstående betraktaren går det inte att fälla några tvärsäkra påståenden om Åkessons uppväxt. Den polarisering och splittring som han säger sig ha upplevt i de tidiga barndomsåren får stå för honom.

Vad som däremot är sant är att den bild som Jimmie Åkesson förmedlar passar väl ihop med den som Sverigedemokraterna målar upp av dagens samhälle.

I sin intervju utgår Poul Perris från Jimmie Åkessons egen beskrivning av sin uppväxt, precis som en terapeut bör göra. Men tyvärr lyckas han inte ta sig bakom Åkessons välpolerade fasad och syna hans politik som går ut på att spela på människors rädsla för det främmande.

Det som kännetecknar Sverigedemokraternas världsbild är att den delar upp människor i grupper. Den bilden bekräftas i intervjun med Jimmie Åkesson.

Politikens mål bör vara att skapa ett bättre samhälle. Det har Sverigedemokraterna missat. Partiets vision ligger i ett förflutet då man anser att Sverige var svenskt. Det är inte att föra samhället framåt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.