Tvinnad demokrati
I ett långt rep finns det inget enskilt repfiber som är med från början till slutet. Styrkan i repet finns istället i att fibrerna hakar i varandra. Alla delar är viktiga men ingen del är i sig oumbärlig i repet. Detsamma gäller även för mycket annat.
Tänk på demokratin så som den manifesteras i våra folkvalda församlingar. På måndagen hölls det första mötet med det nyvalda kommunfullmäktige i Trelleborg. Mycket var sig likt, trots att det fanns 19 nya ledamöter på fullmäktiges totalt 51 stolar. Den institutionella inramningen gör sitt till, Trelleborg har att följa kommunallagen i frågan om hur fullmäktige ska se ut och formeras. Men ändå, de nya ledamöterna kan ses som nya delar i demokratins rep som nu tvinnas vidare. Repet är starkt och hålls ihop av många krafter.
Hur ser då repet ut efter måndagens möte? Det finns vissa tydliga trådar att följa. Femklövern med de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet dominerade i stort tillställningen med förslag till ny budget och ny politisk organisation – och höll ihop i samlad trupp. Socialdemokraterna körde sin egen linje och är i sig en egen tråd. De hade egna motkandidater till alla personval, en egen budget och var starkt kritiska till den föreslagna politiska organisationen. Sverigedemokraterna ville inte var sämre och presenterade också ett budgetförslag – ett tunt förslag – men höll sig i stort nära alliansen medan nykomlingen Söderslättspartiet nästan tvinnade ihop sig med S.
Om man då tar fram de enskilda linorna så var det kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och oppositionsrådet Catherine Persson (S) som utmärkte sig. Den förre för att han inte tog fler debatter och den andre för att ständigt komma med kritik.
I det nyvalda fullmäktige borde Ulf Bingsgård visa bättre vilja till att debattera, istället sitter han och gör en kommentar på Facebook om att det hela är en ”lekstuga”. Mer närvaro och bättre vilja att svara på frågor borde krävas av kommunstyrelsens ordförande.
Catherine Persson hade inte mycket gott att säga under kvällen, hon var kritisk mot det mesta och det hela mynnade som vanligt ut i en återremiss i förslaget om den nya politiska organisationen. Men ändå, det är från talarstolen som debatten ska föras – och det gjorde Catherine Persson.
Detsamma gäller även framöver. För att demokratin ska bli livaktig krävs nu att de nya ledamöterna tar för sig i talarstolen och verkligen gör sig hörda.
Det är bara genom nya politiker som demokratins rep kan behålla sin styrka även i framtiden.
Men de nyvalda ledamöterna får gärna ta till sig av ordförande Inger Hanssons ord i inledningen om att samarbeta i de stora frågorna och inte träta i de små samt att inläggen bör vara korta och koncisa. Sedan får vi ser hur demokratins rep tvinnas de kommande fyra åren.